Home » D:News » De ce nu este bine să porţi sutien? Un studiu amplu enumeră motivele

De ce nu este bine să porţi sutien? Un studiu amplu enumeră motivele

De ce nu este bine să porţi sutien? Un studiu amplu enumeră motivele
Publicat: 12.04.2013
Timp mulţi ani, femeile au fost sfătuite să poarte sutiene pentru a preveni dureri de spate, pentru a-şi păstra postura anatomică corectă şi pentru a împiedica lăsarea sânilor.

Acum, un nou studiu, coordonat de Jean-Denis Rouillon, specialist în medicină sportivă susţine că, de fapt, sutienul nu ar avea astfel de roluri. 

„Din punct de vedere medical, psihologic şi anatomic sânii nu primesc niciun beneficiu dacă sfidează gravitaţia. Din contră, sutienul îi determină se se lase”, a explicat Rouillon. 

Specialistul a ajuns la o concluzie în urma unui studiu iniţiat în 1997. De atunci, el a studiat sânii a 330 de voluntare cu vârste între 18 şi 35 de ani. Pe parcursul studiului, el a măsurat periodic schimbările produse la nivelul sânilor, pe măsură ce femeile înaintau în vârstă. 

Rezultatele au arătat că pentru fiecare an în care nu purtau sutien, femeile experimentau o ridicare a mamelonului cu aproximativ 7 milimetri. 

Cercetătorii implicaţi în studiu sugerează că sutienele (pe care Rouillon le numeşte „o necesitate falsă”) descurajează dezvoltarea ţesutului de susţinere, permiţându-le sânilor să se lase mai rapid

În ultimul timp, au existat mai multe studii care au pus la îndoială ideea conform căreia alăptatul ar determina sânii să se lase mai repede. Mai exact, în 2007 a existat un studiu, realizat pe un eşantion de 132 de femei, care a demonstrat că alăptarea nu promovează lăsarea sânilor.

În schimb, ceea ce determină sânii să se lase sunt alţi factori precum vârsta, fumatul şi numărul de sarcini. 

Pentru că studiul lui Rouillon a fost realizat pe femei tinere, el susţine că rezultatele nu pot fi generalizate. „Ar putea fi periculos să sfătuim toate femeile să renunţe la purtatul sutienelor, având în vedere că participantele la studiu nu au reprezentat un eşantion reprezentativ pentru întreaga populaţie. O mamă în vârstă de 45 de ani care ar înceta să mai poarte sutien nu ar avea niciun beneficiu”, a explicat Rouillon. 

Sursa: Live Science
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase