Home » D:News » Descoperire îngrijorătoare pentru viitorul planetei: gheaţa din Antarctica se topeşte de 10 ori mai repede!

Descoperire îngrijorătoare pentru viitorul planetei: gheaţa din Antarctica se topeşte de 10 ori mai repede!

Descoperire îngrijorătoare pentru viitorul planetei: gheaţa din Antarctica se topeşte de 10 ori mai repede!
Publicat: 15.04.2013
Un studiu realizat în colaborare de cercetători britanici şi australieni a ajuns la o concluzie îngrijorătoare: vara, gheaţa din Antarctica se topeşte de 10 ori mai rapid decât se întâmpla acum 600 de ani, cea mai mare accelerare a topirii având loc în ultimii 50 de ani.

Cercetătorii de la Australian National University şi de la British Antarctic Survey au forat 364 de metri în gheaţa de pe insula James Ross, aflată în nordul continentului, pentru a măsura temperaturile înregistrate în trecut în această zonă.

Straturile vizibile în mostra de gheaţă indică perioadele în care zăpada de pe calota glaciară s-a topit şi apoi a reîngheţat.

Măsurând grosimea acestor straturi de zăpadă topită, oamenii de ştiinţă au putut să analizeze modul în care istoria topirii gheţii se compară cu modificările de temperatură înregistrate în acea regiune în ultimii 1.000 de ani.

„Am descoperit că temperaturile cele mai scăzute în peninsula Antarctică şi cantitatea cea mai redusă de gheaţă topită vara s-au înregistrat acum aproximativ 600 de ani”, a comentat Nerilie Abram, coordonatoarea studiului şi totodată specialist în cadrul ANU Research School of Earth Sciences.

„În acea perioadă, temperaturile erau cu 1,6 grade Celsius mai mici decât cele înregistrate la finalul secolului al XX-lea, iar cantitatea de zăpadă care se topea şi reîngheţa era de aproximativ 0,5%. Astăzi, în ceea ce priveşte zăpada topită şi reîngheţată, observăm un nivel de aproape 10 ori mai mare”, a comentat specialistul.

„Deşi temperaturile din acest loc au crescut treptat, în mai multe faze în ultimele sute de ani, cea mai mare parte a intensificării topirii a avut loc începând cu jumătatea secolului al XX-lea”, a explicat Abram.

Cercetarea publicată în jurnalul ştiinţific Nature Geoscience este doar a doua reconstrucţie a topirii gheţii din trecutul continentului Antarctic.

Abram afirmă că acest studiu ajută oamenii de ştiinţă să conceapă previziuni mai precise referitoare la contribuţia directă şi indirectă pe care bancurile de gheaţă şi gheţarii din Antarctica o vor avea asupra creşterii nivelului oceanului planetar.

„Ce arată acest studiu este faptul că peninsula Antarctică s-a încălzit atât de mult încât şi o creştere mică a temperaturilor poate duce acum la o creştere mare a topirii gheţii vara”, a comentat Abram.

„Această descoperire are implicaţii importante asupra instabilităţii gheţii şi creşterii nivelului oceanului planetar în contextul unui climat tot mai cald”, spune cercetătoarea.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase