Home » D:News » Fosila rara a unei reptile marin gigantice, descoperita in regiunea Arcticii

Fosila rara a unei reptile marin gigantice, descoperita in regiunea Arcticii

Fosila rara a unei reptile marin gigantice, descoperita in regiunea Arcticii
Publicat: 05.12.2007
Cercetatorii norvegieni au descoperit in regiunea Arcticii o fosila rara de pliozaur, o reptila marina gigantica poreclita "tiranozaurul marilor", potrivit responsabilului echipei de specialisti, Joern Hurum, transmite AFP.

"Credem ca este vorba de o specie necunoscuta pana in prezent. Pliozaurul nostru prezinta diferente semnificative fata de cei descoperiti in Franta si Marea Britanie", a declarat, marti, Hurum, specialist al departamentului de paleontologie din cadrul Universitatii din Oslo.
Fosilele, bucati de craniu, au fost descoperite in urma sapaturilor realizate in vara in arhipelagul norvegian Svalbard, la aproximativ o mie de kilometri de Polul Nord.

Fosilele au fost descoperite in apropiere de locul in care a fost gasit un alt pliozaur, in urma cu un an. Paleontologii, care sperau sa descopere restul scheletului primului pliozaur – un animal care masura probabil 10 metri si cantarea intre 10 si 15 tone -, nu au gasit decat fragmente din cutia toracica, un omoplat si o laba.
Pliozaurii au trait in urma cu 150 de milioane de ani, pe cand Svalbard se afla sub ape. Erau animale cu corpul adaptat mediului acvatic; aveau patru inotatoare si un cap similar crocodilului. Maxilarul pradatorului, care era corespondentul marin al tiranozaurului, ar fi putut, conform specialistilor, sa inghita un om intreg odata.
Sapaturile vor continua vara viitoare.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase