Home » D:News » Care este originea geloziei? Oamenii de ştiinţă au găsit răspunsul

Care este originea geloziei? Oamenii de ştiinţă au găsit răspunsul

Autor: Maria Olaru 04.17.2013
Care este originea geloziei? Oamenii de ştiinţă au găsit răspunsul
Oamenii de ştiinţă au realizat un studiu pentru a afla care este adevărata rădăcină a geloziei.

Studiul susţine ideea conform căreia gelozia a fost creionată de evoluţie. Mai exact, ipoteza susţine că bărbaţii au tendinţa de a se teme de infidelitatea sexuală pentru că  ei vor să fie siguri că urmaşii făcuţi de partenera de viaţă sunt ai lor, în timp ce femeile îţi fac griji cu privire la infidelitatea emoţională, obicei rămas de pe vremea în care îţi făceau griji că partenerul nu alocă destule resurse relaţiei. 

Dacă luăm în considerare această teorie putem spune că bărbaţii bisexuali care sunt implicaţi într-o relaţie cu o femeie îşi vor face mai multe probleme în legătură cu infidelitatea sexuală decât bărbaţii bisexuali care se văd tot cu bărbaţi, deoarece aceştia din urmă nu pot purta urmaşi în pântec. 

Cercetări anterioare au sugerat că persoanele de acelaşi sex care formează un cuplu au tendinţa de a se teme mai mult de aspectele emoţionale ale infidelităţii, decât de cele sexuale. 

În noul studiu, cercetătorul Cory Scherer şi colegii săi de la Pennsylvania State University Schuylkill au recrutat 134 de bisexuali pe care i-au rugat să completeze un chestionar. Tema chestionarului presupunea ca subiecţii să îşi imagineze că sunt înşelaţi, urmând să afle dacă este vorba de un partener de sex feminin sau masculin. Apoi, pe parcursul chestionarului ei urmau să arate dacă erau mai deranjaţi de aspectele emoţionale sau de cele sexuale ale infidelităţii. 

Din totalul participanţilor, 48 erau femei bisexuale care aveau ca parteneri bărbaţi, 36 erau femei bisexuale care se vedeau tot cu femei, 27 erau bărbaţi bisexuali care se întâlneau cu femei şi 23 erau bărbaţi bisexuali care formau cupluri cu alte persoane de acelaşi sex cu ei. 

Pe baza răspunsurilor la chestionare s-a constatat că bărbaţii bisexuali care se întâlnesc cu femei erau mult mai stresaţi de infidelitatea sexuală, comparativ cu ceilalţi participanţi la studiu. Dintre bărbaţii bisexuali care formau cupluri cu femei, 49% au declarat că cel mai mult i-au deranja aspectele sexuale ale infidelităţii. Prin comparaţie, doar 16% dintre bărbaţii bisexuali care aveau ca parteneri tot bărbaţi au declarat că sexul i-ar deranja mai mult decât comportamentul emoţional în cazul infidelităţii. 

În schimb, îngrijorările femeilor privitoare la infidelitate nu variau atât de mult în funcţie de sexul partenerului. Dintre femeile care se întâlneau cu bărbaţi, 25% au declarat că ar fi deranjate mai mult de infidelitatea sexuală a partenerului, decât de cea emoţională, în timp ce doar 17% dintre femeile care se întâlneau cu bărbaţi au dat acelaşi răspuns. 

Răspunsurile participanţilor bisexuali susţin ideea conform căreia gelozia a apărut ca urmare a unei ameninţări la adresa reproducerii. Un bărbat care are ca partener de viaţă un alt bărbat nu trebuie să se teamă că va creşte fără ştire copilul altuia, În schimb, un bărbat aflat într-un cuplu cu o femeie nu poate fi sigur că urmaşul este al lui, motiv pentru care el este mai anxios atunci când vine vorba de fidelitatea sexuală. 

Sursa: Live Science