Home » D:News » Important pentru femei: cum ne poate ajuta soarele să evităm apariţia fibromului uterin?

Important pentru femei: cum ne poate ajuta soarele să evităm apariţia fibromului uterin?

Autor: Maria Olaru 04.17.2013
Important pentru femei: cum ne poate ajuta soarele să evităm apariţia fibromului uterin?
Un studiu recent a scos la iveală faptul că femeile care au destulă vitamina D au un risc trei ori mai mic de a dezvolta fibrom uterin. Fibromul este o tumoare care se dezvoltă în uter. Ea nu este canceroasă dar de multe ori cauzează durere şi sângerări în cazul femeilor aflate în premenopauză.

Pentru studiu, în perioada 1996 şi 1999 au fost examinate 1.036 de femei cu vârste cuprinse între 35 şi 49 de ani. Toate participantele au fost scanate prin metode non-invazive pentru observarea fibroamelor şi li s-au prelevat probe de sânge pentru a se analiza cantitatea de vitamina D din organism. Pentru scopurile acestui studiu, 20 de nanograme de pe milimetru de sânge a fost considerată „suficientă”, dar experţii sunt de părere că pentru un stil de viaţă sănătos este nevoie de cantităţi mai mari. 

Vitamina d este produsă de organism atunci când o persoană petrece timp în stând în lumina soarelui. Lumina ultravioletă interacţionează cu substanţele chimice din piele şi ajută corpul să producă mai multă vitamină D. Alte surse de vitamina D sunt laptele şi suplimentele alimentare. 

Rezultatele au subliniat că participantele care au avut un nivel mai crescut de 25-hidroxi D în sânge, aveau mai puţine şanse de a prezenta fibroame. Cercetătorii susţin că dintre participante, cele care petreceau mai bine de o oră pe zi în soare aveau un risc mai scăzut de apariţie a fibromului, comparativ cu cele care stăteau mai puţin de o oră în lumina soarelui. Mia exact, se pare că expunerea la Soare pentru mai mult de o oră previne apariţia fibromului cu 40 de procente. 

„Ar fi minunat dacă ceva atât de simplu şi plăcut ca statul în soare pentru o oră pe zi ar ajuta femeile să prevină apariţia fibromului uterin”, a declarat dr. Donna Baird. 

Sursa: Medical daily