Home » D:News » 57 de milioane de $ pentru „una” de 8 cm, veche de 5000 de ani!

57 de milioane de $ pentru „una” de 8 cm, veche de 5000 de ani!

57 de milioane de $ pentru „una” de 8 cm, veche de 5000 de ani!
Publicat: 06.12.2007
O statueta veche de 5000 de ani, de numai 8 cm, a fost vanduta in cadrul unei licitatii pentru incredibla suma de 57.2 milioane de dolari. Licitatia a depasit recordul de 28.6 miioane de dolari, inregistrata in luna iulie pentru o alta statueta, veche de 2000 de ani.

"The Guennol Lioness", statueta care a apartinut unei persoane particulare, a fost vanduta in cadrul unei licitatii tinute la casa de licitatii Sotheby’s, din New York si calificata de expertii licitatiei ca fiind "una dintre cele mai insemnate capodopere din toate timpurile".

Chiar daca sala a fost plina, pentru statueta au licitat doar 5 persoane, 3 dintre acestea participand la eveniment prin telefon, iar doua din sala. Suma finala, 57.2 milioane de dolari, a fost platita de un britanic, care insa nu a dorit sa-si dezvaluie identitatea, chiar daca statueta cumparata de el a devenit cea mai scumpa din lume, dupa ce in luna iunie pentru o statueta veche de 2000 de ani, "Artemis si cerbul", au fost platite 28.6 milioane de dolari.

"The Guennol Lioness" reprezinta o leoaica, in pozitie umana care, cu labele stranse la piept, priveste peste umarul stang. Ea a fost achizitionata in 1948 de Alastair Bradley Martin si a fost pastrata intr-un muzeu din Brooklyn, din New York. Expertii sunt de parere ca statueta provine din Mesopotamia, Irakul de astazi, si ca a avut un rol important in mitologia tinutului.

Banii obtinuti in urma vanzarii acestei statuete vor fi donati unei organizatii caritabile, infiintata de familia Martin.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase