Home » D:News » Pediatrii avertizează: un nou joc popular printre copii poate duce la vătămarea permanentă a plămânilor

Pediatrii avertizează: un nou joc popular printre copii poate duce la vătămarea permanentă a plămânilor

Pediatrii avertizează: un nou joc popular printre copii poate duce la vătămarea permanentă a plămânilor
Publicat: 22.04.2013
Doctorii pediatri din SUA au lansat un avertisment către tineri, solicitându-le să nu participe la un joc popular cunoscut sub numele de „provocarea scorţişoarei”. Această provocare presupune încercarea de a înghiţi o lingură de scorţişoară măcinată fără a bea apă.

Specialiştii afirmă că acest joc prezintă numeroase riscuri la adresa sănătăţii, printre posibilele rezultate numărându-se problemele de respiraţie, inflamarea plămânilor şi atacurile de astm. „Aceste riscuri sunt inutile şi evitabile”, explică cercetătorii. 

„Am descoperit că nu este vorba doar despre o provocare stimulată de presiunea celorlalţi copii, ci de problemă serioasă, ce prezintă riscuri acute de sănătate şi care ar putea provoca probleme de sănătate cronice”, a explicat doctorul Steven Lipshultz, un specialist de la University of Miami Miller School of Medicine ce este totodată un coautor al noului studiu.

Atunci când o persoană încearcă să înghită o lingură de scorţişoară fără apă, aproape întotdeauna asta va duce la înecare, spune Lipshultz. Apoi, atunci când respectiva persoană va încerca să respire, pudra de scorţişoară poate intra în căile aeriene şi va rămâne blocată în plămânii persoanei.

Pudra de scorţişoară este în mare parte compusă din celuloză, substanţă care nu se descompune în plămâni şi despre care se ştie că poate provoca schimbări permanente ale ţesutului ce reduc capacitatea de funcţionare a plămânilor.

De asemenea, cercetătorii avertizează că pudra este caustică, astfel că „provoacă un spasm laringeal sever” ca reacţie la senzaţia de arsură ce apare în gură şi în gât.

Oamenii de ştiinţă avertizează că numărul „provocărilor scorţişoarei” au crescut în mod dramatic în ultimii ani, parţial ca rezultat al clipurilor video populare pe Internet.

În SUA, serviciile de urgenţă au recepţionat 222 de apeluri referitoare la abuzul de scorţişoară în 2012. De asemenea, cercetătorii subliniază în studiul publicat în jurnalul Pediatrics că 30 de persoane au necesitat îngrijiri medicale din cauza inhalării scorţişoarei. Printre simptome se numărau tusea, sângerările nazale, senzaţia de arsură în gât şi vomitatul. Lipshultz afirmă că aceste statistici sunt doar „vârful aisbergului”, pentru că secţiile de urgenţă ale spitalelor nu transmit întodeauna statisticile către specialişti.

Doctorii pediatri recomandă părinţilor şi doctorilor să discute cu copiii despre riscurile asociate acestei provocări, astfel încât copiii să poată rezista presiunii de a participa din partea prietenilor lor.

„Am fost cu toţii adolescenţi şi am făcut lucruri pe care ulterior le-am regretat – de cele mai multe ori fără consecinţe pe termen lung. Mă tem că în acest caz există riscul de a provoca daune pe termen lung”, a explicat Lipshultz.

Scorţişoara poate fi înşelătoare, spune Lipshultz, pentru că este folosită în numeroase produse alimentare. „Doar pentru că o găsiţi în raftul de condimente, nu înseamnă că atunci când veţi consuma jumătate de recipent efectele vor fi benigne”, a concluzionat cercetătorul.

Sursa: Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase