Home » D:News » „O istorie in creta. Complexul rupestru de la Murfatlar – Basarabi”

„O istorie in creta. Complexul rupestru de la Murfatlar – Basarabi”

„O istorie in creta. Complexul rupestru de la Murfatlar – Basarabi”
Publicat: 07.12.2007
Expozitia "O istorie in creta. Complexul rupestru de la Murfatlar - Basarabi" va fi vernisata pe 18 decembrie, la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) din Bucuresti, cu ocazia sarbatoririi a 50 de ani de la descoperirea acestui monument arheologic.

Evenimentul este organizat de MNIR in colaborare cu Institutul de Arheologie "Vasile Parvan", Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, Institutul National al Monumentelor Istorice, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Columbia University din New York City si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare de Optoelectronica. In cadrul expozitiei, publicul va avea ocazia sa cunoasca o serie de marturii arheologice descoperite la Murfatlar – Basarabi, majoritatea expuse pentru prima data, insotite de o reconstituire moderna a celei mai bine pastrate portiuni a acestui monument, cat si de imagini de arhiva legate de cercetarea si conservarea sa.

Aceasta expozitie propune si o abordare noua cu privire la fenomenul istoric al crestinarii spatiului dintre Dunare si Marea Neagra. Astfel, va fi prezentat, publicului larg si specialistilor, un material documentar, constituit din fotografii si planuri de arhiva, din timpul sapaturilor arheologice din anii ’50-’60, dar si din inregistrari recente, din anii 2004-2007. Piesele arheologice, descoperite cu ocazia cercetarilor efectuate la mijlocul secolului trecut in ansamblul rupestru de la Murfatlar – Basarabi, vor fi expuse intr-o ipostaza functionala, fiind integrate parcursului expozitional ca marturii nescrise legate de istoria acestui vestigiu.

Principalele sectiuni ale expozitiei urmaresc ilustrarea unei tematici dedicate istoricului cercetarilor, carierelor de creta din imediata apropiere a bisericutelor, locuirii din cadrul complexului rupestru, elementelor de ordin funerar si spatiului religios, cea mai importanta sectiune a expozitiei, care va cuprinde si o reconstituire in marime naturala a unei bisericute In cursul anului 2008, sunt preconizate o serie de evenimente conexe subiectului expozitiei si itinerarea acesteia in cadrul altor institutii muzeale din Romania.

Sursa: MEDIAFAX

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase