Prima pagină D:News

La ce vârstă devine bebeluşul tău conştient?

Redactia Descopera.ro | 04.23.2013 | ● Vizualizări: 2922

V-aţi uitat vreodată în ochii unui bebeluş şi v-aţi întrebat ce îi trece acestuia prin minte? Dacă da, acum cercetătorii au obţinut un răspuns: un nou studiu arată că bebeluşii arată primele indicii ce sugerează prezenţa conştienţei şi a memoriei în jurul vârstei de 5 luni.

Timp de câteva decenii, specialiştii în neuroştiinţe au studiat activitatea electrică a creierului pentru a identifica un semnal clar care să ateste prezenţa conştienţei. Un astfel de semnal ar putea permite doctorilor să stabilească dacă adulţii supuşi anesteziei sunt conştienţi şi să înţeleagă momentul în care conştienţa apare la bebeluşi.

Studiile efectuate pe adulţi au identificat un tipar specific al activităţii cerebrale: atunci când simţurile unei persoane detectează ceva, cum ar fi un obiect în mişcare, centrul vederii din creier se activează, chiar şi în cazul în care obiectul se deplasează prea repede pentru a putea fi observat. În cazul în care obiectul rămâne în câmpul vizual suficient de mult, semnalul călătoreşte din spatele creierului către cortexul prefrontal, zonă care menţine imaginea în minte suficient de mult pentru ca persoana să o observe. Oamenii de ştiinţă observă o creştere a activităţii cerebrale atunci când simţurile detectează ceva şi o altă creştere atunci când mesajul ajunge la cortexul prefrontal. Întregul proces durează mai puţin de o treime de secundă.

Cercetătorii din Franţa s-au întrebat dacă acest tipar în doi paşi ar putea fi prezent şi la bebeluşi. Echipa de cercetători a monitorizat activitatea cerebrală a sugarilor cu ajutorul unor căşti dotate cu electrozi. Peste 240 de bebeluşi au participat la studiu, dar două treimi dintre aceştia erau prea neliniştiţi pentru căştile sensibile la mişcare. Cei 80 de bebeluşi care au rămas suficient de calmi pentru a participa la studiu aveau 3 vârste diferite: 5 luni, 12 luni sau 15 luni. Cercetătorii le-au arătat acestora pe un ecran, timp de o fracţiune de secundă, imaginea unei feţe.

Sid Kouider, un specialist în neuroştiinţe cognitive în cadrul Centre national de la recherche scientifique (CNRS), urmărea activitatea cerebrală a bebeluşilor pentru a identifica schimbările bruşte. În rândul bebeluşilor în vârstă de cel puţin un an, Kouider observa un tipar similar celui văzut la adulţi, însă de trei ori mai lent. Cercetătorii au fost surprinşi să observe că şi bebeluşii în vârstă de 5 luni prezentau un tipar similar, însă mai slab şi mai lent decât în cazul bebeluşilor mai vârstnici. Kouider speculează că acest tipar ar putea fi prezent chiar şi la bebeluşii în vârstă de 2 luni.

Tiparul observat ar putea indica prezenţa gândirii conştiente, scriu Kouider şi colegii săi în jurnalul Science. Activitatea electrică observată în cortexul prefrontal sugerează că imaginea este stocată temporar în „memoria de lucru” a bebeluşului. Conştienţa este compusă din memoria de lucru, explică Kouider.

Cercetătorii au fost extraordinar de răbdători pentru a colecta date de la bebeluşi, a comentat Lawrence Ward, un specialist în neuroştiinţe cognitive de la Universitatea British Columbia din Vancouver care nu a participat la studiu. Ward afirmă că studiul este unul foarte bine realizat, însă se aşteaptă ca această cercetare să nu reprezinte ultimul cuvânt în studiile asupra conştienţei. „Cred că vom descoperi mai multe tipare de activitate neuronală care prezintă o legătură cu starea de conştienţă”, spune Ward.

Acum, Kouider intenţionează să studieze modul în care aceste semnale ale conştienţei formează legături cu procesul de învăţare, mai ales cu cel de deprindere a limbilor. „Lumea presupune că bebeluşii învaţă foarte repede şi că nu sunt conştienţi de ceea ce învaţă. Poate că acest lucru nu este adevărat”, a concluzionat cercetătorul.

Sursa: ScienceNOW