Home » D:News » Uimitor: roboţi care se reproduc şi se proiectează singuri (VIDEO)

Uimitor: roboţi care se reproduc şi se proiectează singuri (VIDEO)

Uimitor: roboţi care se reproduc şi se proiectează singuri  (VIDEO)
Publicat: 28.04.2013
Un sofisticat program de computer permite unor roboţi virtuali să se "înmulţească" şi să evolueze, iar unii dintre cei astfel rezultaţi sunt mai buni decât cei proiectaţi de oameni. Un clip video spectaculos documentează această evoluţie digitală, care ar putea inspira şi crearea unor roboţi reali mai performanţi.

Programul a fost realizat de o echipă de cercetători din cadrul Creative Machines Lab de la Universitatea Cornell, SUA.

Cea mai impresionantă particularitate a exprimentului este faptul că se porneşte de la ceva extrem de simplu, iar designul este creat aproape exclusiv de computer, cu o minimă intervenţie din partea oamenilor.

Practic, cercetătorii i-au pus la dispoziţie computerului 4 tipuri de cuburi, – reprezentând un fel de „ţesuturi” – unele rigide, altele moi şi capabile să se contracte ca muşchii, şi l-au lăsat să creeze din ele roboţi virtuali capabili să se mişte. Instrucţiunile date computerului au fost foarte sumare şi nu s-au dar niciun fel de indicaţii privitor la felul ar trebui să arate roboţii rezultaţi de-a lungul generaţiilor. Practic, a fost lăsat să facă treaba aproape singur, permiţând evoluţiei să se desfăşoare.

Roboţii avea şi posibilitatea de a se reproduce, fie „sexuat”, făcând schimb de ADN virtual, fie „asexuat”, cu mici schimbări genetice. Cei care se mişcau mai agil, parcurgând distanţele cele mai mari, erau răsplătiţi cu un avantaj evolutiv: aveau mai mulţi „urmaşi”. În rezumat, un fel de evoluţie, generată în întregime de computer şi care simulează, simplificat, evoluţia lumii vii.

Ce s-a întâmplat?

Primii roboţi creaţi erau simpli şi puţin mobili, arătând ca nişte cuburi tremurătoare . Dar, în urma „evoluţiei”, a rezultat o diversitate impresionantă de creaturi virtuale, tot mai complexe si mai agile, dintre care cele mai reuşite – preferatele cercetătorilor – pot fi văzute în clipul video.

Au diferite forme, diferite tipuri de mers, iar varietatea formelor şi a mişcărilor i-a surprins şi pe cercetători, care spun că unii dintre roboţi se mişcă în moduri la care niciun inginer nu s-ar fi gândit.

Când, pentru a face o comparaţie, cercetătorii au cerut unor ingineri să proiecteze „de mână” câţiva roboţi, pe baza aceloraşi principii, niciul dintre cei creaţi în acest mod n-a putut concura cu cei generaţi de computer.

Aceşti roboţi sunt în întregime virtuali, dar designul lor ar putea, într-o bună zi, să inspire specialiştii în crearea unor roboţi adevăraţi mai eficienţi şi mai performanţi.

Sursa: New Scientist / Credit foto: Nick Cheney/Cornell University

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase