Home » D:News » Mergi cu metroul? Acest obicei ţi-ar putea afecta sănătatea

Mergi cu metroul? Acest obicei ţi-ar putea afecta sănătatea

Mergi cu metroul? Acest obicei ţi-ar putea afecta sănătatea
Publicat: 28.04.2013
Suntem tentaţi să credem că metroul este alternativa mai puţin nesănătoasă a transportului cu autobuzul, însă un nou studiu sugerează că acest tip de transport în comun ne poate expune la un risc major.

Un nou studiu publicat recent a analizat particulele de materie din tunelurile subterane de la metrou. 

„Am studiat praful ultrafin dintr-o staţie de metrou din Europa. În mod normal, praful ultrafin este alcătuit din materie inertă, a cărei compoziţie chimică nu prezintă un risc asupra sănătăţii umane. Totuşi, în staţia studiată de noi, praful ultrafin a fost cel puţin la fel de bogat în metale precum particulele mari de praf. Aceste particule mici de praf au potenţialul de a penetra mult mai uşor plămânii şi corpul, lucrul care creşte riscul de îmbolnăvire”, a explicat Matt Loxham, de la Universitatea Southampton.

Praful ultrafin creat de oţelul trenurilor în mişcare conţine particule atât de mici încât penetrează mai uşor şi mai adânc plămânii decât particulele mari ce se găsesc de regulă în mediu. Particulele mari nu impun probleme atât de mari tocmai pentru că din cauza dimensiunilor ele sunt blocate de pasajele nazale. 

În schimb, particulele ultrafine se pot infiltra în stratul superior al ţesutului pulmonar şi pot intra în fluxul sanguin de unde pot ajunge în creier, rinichi sau ficat. 

Sursa: Medical Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase