Home » D:News » Roboţi injectaţi în ochi: calea pentru prevenirea orbirii

Roboţi injectaţi în ochi: calea pentru prevenirea orbirii

Roboţi injectaţi în ochi: calea pentru prevenirea orbirii
Publicat: 10.05.2013
În curând, medicii ar putea injecta nişte roboţi strălucitori de dimensiuni foarte mici în ochii pacienţilor pentru a detecta nivelul mic de oxigen ce duce la orbire.

O echipă de cercetători coordonată de Bradley Nelson, profesor de robotică şi sisteme inteligente de la ETH-Zurich, a creat un dispozitiv cu o lungime de un milimetru şi o lăţime de doar ⅓ milimetri care odată injectat poate fi condus prin fluidul din ochi prin intermediul câmpurilor magnetice externe. 

Oamenii de ştiinţă au îmbrăcat microroboţii în nanosfere create dintr-o vopsea specială care transformă dispozitivele în senzori de identificare a nivelului de oxigen. Atunci când este expusă la o anumită lungime de undă, vopseaua străluceşte. În cazul în care fluorescenţa dispare rapid, atunci ochiul este înconjurat de o cantitate ridicată de oxigen, în timp ce o diminuare treptată a fluorescenţei indică un nivel scăzut de oxigen. 

Până acum, microroboţi au fost testaţi în apă, urmând ca în curând să se realizeze testele în ochi. Cercetătorii plănuiesc să injecteze roboţii în fluidul vitros şi să îi direcţioneze spre suprafaţa retinei. Aici, se va aplica un puls de lumină, iar fluorescenţa roboţilor se va observa microscopic. Pentru înlăturare, se va introduce un ac ce va atrage magnetic robotul. 

În prezent, există metode de estimare a nivelului de oxigen din ochi, însă cercetătorii de la ETH susţin că ele nu sunt suficient de precise. 

Sursa: Discovery

 

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase