Home » D:News » Cei trei astronauţi de pe ISS au aterizat cu bine în Kazahstan la bordul unei capsule Soyuz (VIDEO)

Cei trei astronauţi de pe ISS au aterizat cu bine în Kazahstan la bordul unei capsule Soyuz (VIDEO)

Cei trei astronauţi de pe ISS au aterizat cu bine în Kazahstan la bordul unei capsule Soyuz (VIDEO)
Publicat: 14.05.2013
O capsulă Soyuz având la bord trei astronauţi care au petrecut cinci luni pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a aterizat, marţi dimineaţă, în stepele din Kazahstan.

Unul dintre cei trei astronauţi este canadianul Chris Hadfield, care devenit o veritabilă celebritate mondială, graţie mesajelor şi înregistrărilor video pe care le-a postat pe reţelele de socializare în cele cinci luni petrecute pe orbită.

Chris Hadfield, de la Agenţia spaţială canadiană (ASC), Tom Marshburn, de la NASA, şi Roman Romanenko, de la Agenţia spaţială rusă (Roskosmos), au revenit pe Terra la bordul unei capsule ruseşti Soyuz, frânată în coborârea ei de o paraşută albă de mari dimensiuni, în stepele din Kazahstan, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă.

Cei trei spaţionaţi au aterizat aşa cum era prevăzut, la ora locală 08.31 (03.31 GMT), cu puţin timp înainte de răsăritul Soarelui în Kazahstan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală.

Scoşi unul câte unul din capsula Soyuz de către echipajele de la sol, sosite cu elicopterul la locul aterizării, cei trei astronauţi păreau să fie într-o formă bună, după cele 146 de zile petrecute la bordul ISS.

Ei au fost instalaţi unul lângă altul în trei fotolii speciale şi acoperiţi cu pături albastre pentru a fi protejaţi contra frigului matinal din stepă.

Astronauţii au fost apoi transportaţi într-un cort de dimensiuni mari ridicat în apropiere, pentru a face o serie de teste medicale.

Rusul Romanenko va merge apoi la Moscova, în timp ce canadianul Hadfield şi americanul Marshburn vor lua avionul pentru a ajunge la Houston, în statul american Texas, unde se află sediul NASA.

Chris Hadfield a făcut senzaţie, luni, cu puţin timp înainte de revenirea sa pe Terra, interpretând la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, în condiţii de imponderabilitate, piesa „Space Oddity„, de David Bowie.

În timpul acestei interpretări, care a durat puţin peste cinci minute, Chris Hadfield se deplasează la bordul staţiei în condiţii de imponderabilitate, cântă la chitara care, din când în când, se învârte în jurul propriei axe şi priveşte spaţiul prin hublourile ISS.

Vocea şi solo-ul de chitară al astronautului au fost înregistrate pe ISS, însă mixajul de sunet a fost efectuat de o echipă de muzicieni de pe Terra. Înregistrarea astronautului canadian, postată pe site-ul YouTube, generase deja până marţi dimineaţă aproape patru milioane de vizualizări.

Succesul de care se bucură această înregistrare video ilustrează popularitatea dobândită de Chris Hadfield pe internet, după ce s-a folosit de reţelele de socializare, în timpul misiunii sale de cinci luni în spaţiu, ca niciun alt astronaut din trecut.

Şi alţi astronauţi au postat mesaje pe Twitter, din spaţiu, înaintea lui, dar Chris Hadfield a alimentat cu mesaje reţelele de socializate de o manieră regulată şi abundentă, încă de la debutul misiunii sale, pe 19 decembrie.

Contul de pe Twitter al astronautului canadian este urmărit de peste 800.000 de persoane. El a postat pe Twitter fotografii şi înregistrări video spectaculoase realizate de la bordul ISS, care prezintă viaţa de la bordul staţiei.

Chris Hadfield, care a fost comandantul ISS, a supervizat weekendul trecut operaţiunile realizate de doi astronauţi americani de pe staţie, care au ieşit pe orbită pentru a înlocui o pompă defectă, cu scopul de a opri o scurgere de amoniac de la nivelul sistemelor de răcire ale ISS, în cadrul unei misiuni de urgenţă fără precedent.

Alţi trei astronauţi – ruşii Pavel Vinogradov şi Alexandr Misurkin şi americanul Chris Cassidy – au rămas la bordul ISS.

Lor li se va alătura, la sfârşitul lunii, un nou echipaj, alcătuit din cosmonautul rus Fiodor Yurchikhin, astronautul italian Luca Parmitano şi astronauta americană Karen Nyberg. Aceştia vor decola spre ISS la bordul unei capsule Soyuz, pe 29 mai, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase