Home » D:News » Trăim mai mult? În ultimii 20 de ani, speranţa de viaţă a crescut cu 8 ore pe zi

Trăim mai mult? În ultimii 20 de ani, speranţa de viaţă a crescut cu 8 ore pe zi

Trăim mai mult? În ultimii 20 de ani, speranţa de viaţă a crescut cu 8 ore pe zi
Publicat: 16.05.2013
Oamenii trăiesc mai mult ca oricând, iar această tendinţă de creştere a speranţei de viaţă nu pare să încetinească, spun oamenii de ştiinţă.

„La nivel global, speranţa de viaţă a crescut de la 64 de ani, cât era în 1990, la 70 de ani în 2011. Este o schimbare dramatică. În medie, reprezintă o creştere a speranţei de viaţă cu 8 ore pe zi în ultimii 20 de ani”, a declarat Colin Mathers, de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

La nivel mondial, speranţa de viaţă la naştere era de 72 de ani la femei şi 68 de ani la bărbaţi, în 2011. Un bărbat în vârstă de 60 de ani se poate aştepta să mai trăiască încă 19 ani, în timp ce o femeie de aceeaşi vârstă se poate aştepta să mai trăiască încă 21 de ani, cu 2 ani mai mult ca în 1990. 

În mare, această creştere se datorează unei scăderi rapide a mortalităţii infantile în ultimii 10 ani, dar şi unor îmbunătăţiri înregistrate în China şi India, acolo unde media speranţei de viaţă la naştere a crescut cu 7 ani din 1990. 

În schimb, speranţa de viaţă a scăzut în Coreea de Nord, Africa de Sud, Lesotho, Zimbabwe şi Libia. În restul lumii, nivelul speranţei de viaţă la naştere fie a înregistrat creşteri, fie a stagnat. 

Chiar şi ţările în care populaţia trăieşte mult au reuşit să lungească speranţa de viaţă cu câţiva ani, lucru care sugerează că oamenii nu au atins încă limita naturală a vârstei. 

„În 1990, un individ în vârstă de 60 de ani (din ţările cu venituri ridicate) avea o speranţă de viaţă de 21 de ani, în timp ce în 2011, aceasta a ajuns la 24 de ani. Cred că foarte puţini oameni au prezis acest lucru în 1990. Aşadar nu există dovezi reale care să demonstreze că această creştere nu va continua”, a declarat Ties Boerma, director de statistică medicală. 

Mathers susţine că cercetări anterioare au indicat că speranţa de viaţă a crescut cu 2-2,5 ani pe deceniu în ţările dezvoltate, în secolul XX. Ca urmare a acestui lucru, oamenii de ştiinţă dezbat dacă aceste creşteri vor continua sau dacă ele sunt pe punctul de a se opri. 

Ultimele statistici indică faptul că ţările aflate în topul statelor cu cea mai ridicată speranţă de viaţă, precum japonia, Australi şi Elveţia, continuă să înregistreze îmbunătăţiri. 

„Probabil că în cele din urmă se va înregistra o încetinire, dar asta doar terapia genetică şi tot restul descoperirilor revoluţionare nu vor interveni. Şi încălzirea globală sau confientele ar putea provoca schimbări. Unii oameni susţin că rata crescută a obezităţii va avea un impact asupra speranţei de viaţă, însă până acum nu s-a constatat acest lucru”, a declarat Mathers. 

Sursa: Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase