Prima pagină D:News

Imprimantele 3D salvează vieţi: un bebeluş a supravieţuit mulţumită unui dispozitiv medical printat 3D (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 05.23.2013 | ● Vizualizări: 136
Imprimantele 3D salvează vieţi: un bebeluş a supravieţuit mulţumită unui dispozitiv medicat printat 3D     + zoom
Galerie foto (4)

Potenţialul medical al imprimantelor 3D depăşeşte aşteptările. O atelă bronhică creată de o astfel de imprimantă a salvat viaţa unui bebeluş.

În ultimul timp se discută din ce în ce mai des despre imprimantele 3D şi potenţialul lor în multe domenii, de la industria armelor, la cea alimentară. Deşi în cazul producerii alimentelor sau armelor tehnicile nu sunt încă destul de complexe, în comunitatea medicală imprimantele 3D au făcut deja minuni revoluţionând tehnicile de imagistică, implanturile sau terapia cu celule stem. 

Acum, cercetătorii de la Universitatea din Michigan au folosit o imprimantă 3D pentru a crea un obiect ce a salvat viaţa unui bebeluş suferind de traheobronhomalacia (o boală rară care îl împiedică pe copil să respire).

Cum funcţionează atela bronhică?

Kaiba, în vârstă de 20 de luni, suferea de traheobronhomalacia, o boală care slăbeşte cartilagiile ce susţin traheea. Aceste disfuncţionalităţi de la nivelul bronhiilor împiedicau aerul să ajungă în plămâni, motiv pentru care Kaiba era resuscitat în fiecare zi. Starea copilului era atât de precară încât doctorii nu credeau că va mai părăsi spitalul în viaţă.

Din fericire, cercetătorii au folosit un computer tomograf pentru a scana bronhiile şi traheea copilului. Pe baza acestor imagini ei au printat o atelă bronhică dintr-un material biodegradabil numit policaprolactonă, astfel încât ea să se dizolve în aproximativ 3 ani, când căile respiratorii ale lui Kaiba vor fi dezvoltate complet şi nu vor mai avea nevoie de susţinere.  Ulterior, atela a fost implantată în mod chirurgical, permiţându-i copilului să respire normal. 

„A fost uimitor. Imediat ce am introdus atela în plămânii au început să funcţioneze şi am ştiut că totul va fi bine”, a declarat dr. Glenn Green.

Ce înseamnă această reuşită pentru medicină?

Printarea 3D reprezintă un mijloc eficient de creare a dispozitivelor personalizate pentru pacienţi. De fapt, specialiştii spun că aproximativ 100 de atele similare cu cea folosită în cazul lui Kaiba pot fi printate în 4 ore. 

„Tehnicile de printare 3D ne permit să formăm astfel de dispozitive într-un timp destul de scurt. Mai mult, dacă este nevoie, putem personaliza atele cu ajutorul computerului tomograf şi al RMN-ului”, a explicat Green.

Sursa: Healthline