Home » D:News » Primul transplant de faţă realizat pentru salvarea vieţii pacientului a fost realizat de medicii polonezi

Primul transplant de faţă realizat pentru salvarea vieţii pacientului a fost realizat de medicii polonezi

Publicat: 23.05.2013
Medicii polonezi susţin că au realizat primul transplant de faţă efectuat cu scopul de a salva viaţa pacientului.

„Este primul transplant de faţă realizat în Polonia şi prima astfel de intervenţie întreprinsă cu scopul de a salva viaţa pacientului”, a declarat Anna Uryga, purtătorul de cuvânt al Institutului Oncologic din Gliwice. 

Pacientul, un pietrar în vârstă de 33 de ani, a fost desfigurat sever în ziua de 23 aprilie, de unul dintre utilajele folosite pentru tăierea pietrei. În timpul incidentului, o parte din faţa lui Grzegorz (singurul nume care a fost făcut public) a fost smulsă. 

Încercarea de reataşare a acestei părţi din faţa pacientului nu a reuşit, însă medicii au izbutit să îi salveze acestuia vederea şi o parte din chip. Cu toate acestea, din cauza gravităţii leziunii, „viaţa lui atârna de un fir de aţă”, a spus Uryga. 

Din fericire, medicii au reuşit ca doar în 2 săptămâni să găsească un donator, un alt bărbat în vârstă de aproximativ 30 de ani a cărui familie a aprobat imediat transplantul. 

Astfel, în ziua de 15 mai, o echipă de medici a realizat intervenţia de transplantare a feţei ce a durat 27 de ore. 

Primul transplant de faţă realizat pentru salvarea vieţii pacientului a fost realizat de medicii polonezi

Acum, „situaţia sa este în continuare destul de serioasă pentru că a fost supus unei operaţii uriaşe, dar respiră singur (fără ajutorul aparatelor) şi comunică prin mişcarea capului şi a mâinilor”, au explicat doctorii. 

„Pacientul va putea respira, mânca şi vedea. În 8 luni ar trebui să aibă un control motoriu asupra întregii feţe ”, au mai adăugat aceştia. 

Primul transplant de faţă a fost realizat de medicii francezi în 2005, pentru Isabelle Dinoire, o femeie în vârstă de 38 de ani care fusese mutilată de câinele ei. De atunci, în lume au mai fost realizate peste 20 de astfel de transplanturi. 

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase