Home » D:News » Cum să îţi păstrezi calmul în vremuri caniculare?

Cum să îţi păstrezi calmul în vremuri caniculare?

Cum să îţi păstrezi calmul în vremuri caniculare?
Publicat: 31.05.2013
A venit vara şi temperaturile vor fi din ce în ce mai ridicate. Ne va fi foarte cald iar acest lucru ne va transforma în nişte personaje morocănoase şi orice mic amănunt ne va putea scoate din sărite. Din fericire, un nou studiu sugerează că atunci când ne răcorim cu un pahar de apă rece sau gheaţă devenim mai înţelegători.

Studiul a analizat capacitatea temperaturii de a influenţa tendinţa unei persoane de a privi din perspectiva celuilalt. Rezultatele au sugerat că temperaturile scăzute ne fac mai vulnerabili la un astfel de comportament. 

Coordonatorul studiului, Claudia Sassenrath, susţine că unul dintre elementele importante care ne influenţează să privim din perspectiva celuilalt este „ancorarea egocentrică” sau tendinţa de a rămâne „blocat” în propria părere părtinitoare. 

„Atunci când încercăm să deducem său să înţelegem din perspectiva celuilalt, ne întrebăm «Cum m-aş simţi eu şi ce aş gândi în această situaţie?»”, a explicat Sassenrathm de la Universitatea din Ulm, Germania. Este foarte important să reducem ancorarea egocentrică, pentru a putea adopta punctul de vedere al celuilalt. Aici intervine apa rece. 

Cercetătorii au realizat două experimente. În primul, 81 de participanţi au primit o cană de hârtie care conţinea fie apă rece (cu o temperatură de 20 de grade Celsius), fie apă călduţă (40 de grade Celsius). Apoi, toţi participanţii au fost întrebaţi cu privire la forma cănii, trăsăturile, designul şi funcţiile acesteia, pentru a li se distrage atenţia de la temperatura apei. După „evaluarea produsului”, participanţii au aruncat cana iar cercetătorii le-au sugerat să citească trei povestiri scurte legate de un personaj fictiv implicat în diferite situaţii. În una dintre povestiri, un bărbat era încurajat de prietenii săi să vadă un film excelent. Totuşi, când el a văzut filmul, nu a fost foarte impresionat. Cu toate acestea, el a scris un e-mail în care le povestea prietenilor cât de mult i-a plăcut filmul. La sfârşitul povestirii, participanţii au fost întrebaţi dacă considerau că omul din poveste glumea sau nu şi cum vor interpreta prietenii lui e-mailul. Participanţii care ţinuseră în mâini cana cu apă rece au avut tendinţa de a se pune în locul prietenilor care citiseră e-mailul, crezând că bărbatului chiar i-a plăcut filmul, deşi ei tocmai aflaseră adevărata reacţie a lui. În schimb, participanţii care au avut căni cu apă caldă au presupus că prietenii îşi vor da seama că bărbatul glumea. 

În cel de-al doilea experiment, participanţii au fost împărţiţi iar în două grupuri: unul care a primit căni cu apă rece şi un altul în care participanţii au ţinut în mâini căni cu apă caldă. După „evaluarea” cănii, ei au citit o poveste legată de o fată care pierduse un obiect şi nu mai reuşea să îl găsească. Cei care primiseră apa rece, tindeau să se pună în locul fetei, înţelegând că ea nu cunoştea locul în care se afla obiectul. 

În urma experimentelor, Sassenrath a concluzionat că expunerea la temperaturi scăzute reduce influenţa ancorării egocentrice, determinându-i pe oameni să privească din perspectiva celuilalt. 

Studii anterioare au sugerat că atunci când percepem corpuri reci punem un fel de „distanţă socială” între noi şi ceilalţi, însă motivul din spatele acestei teorii nu a fost înţeles complet. Acum, în schimb, noul studiu sugerează că sentimentul de distanţare pe care ni-l induc băuturile reci ne încurajează să „lăsăm garda jos” şi să privim din perspectiva celuilalt, cu scopul de a ne apropia de el. 

Sursa: NBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase