Home » D:News » Livrare la domiciliu: cum arată viitorul în acest domeniu? (FOTO, VIDEO)

Livrare la domiciliu: cum arată viitorul în acest domeniu? (FOTO, VIDEO)

Publicat: 02.06.2013
Mijloacele tradiţionale de expediere a corespondenţei şi coletelor ar putea fi înlocuite de drone, mai curând decât ne aşteptam: o companie din SUA a testat deja sistemul şi plănuieşte să îl extindă, creând o vastă reţea globală, întinsă pe toate continentele.

Compania americană Matternet a testat deja, în Haiti şi Republica Dominicană, o reţea de servicii de acest gen, cu drone (vehicule aeriene fără pilot) capabile să zboare 10 km şi să transporte încărcături de 2 kg.

Firma speră acum să se extindă , având un plan ambiţios: o reţea internaţională de rute şi staţii de alimentare şi control pentru drone, astfel încât acestea să poată zbura automat pe rutele prestabilite.

Compania are în vedere construirea unor drone cu autonomie mai mare de zbor şi care să poată transporta încărcături mai grele.

Reţeaua va avea la sol staţii unde dronele automate vor putea lua şi lăsa încărcătura şi unde îşi vor reîncărca bateriile.

În viitor, controlul dronelor şi repartizarea încărcăturilor vor putea fi realizate de un sistem automat, iar comenzile şi plata vor putea fi făcute cu ajutorul telefonului mobil.

Matternet consideră că sistemul ar  putea fi folosit iniţial în zonele rurale izolate sau în ţări care nu au o reţea de drumuri bine dezvoltată.

Aplicaţiile potenţiale ale sistemului sunt numeroase: dronele ar putea livra medicamente în regiuni izolate, ar putea ajuta fermierii să livreze produse direct clienţilor, ar putea transporta materiale de importanţă vitală în zonele calamitate etc.

Dacă testele iniţiale se vor încheia cu succes, ar putea fi dezvoltată, în continuare, şi o versiune pentru zonele urbane, cu drone care să înlocuiască curierii.

Iar sistemul nu ar fi foarte costisitor: un studiu realizat de Matternet în districtul Maseru din Lesotho a arătat că preţul instalării unei reţele de 50 de staţii la sol şi 150 de drone ar fi de cca. 900.000 USD.

Sursa: Mail Online / Foto: Matternet

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase