Home » D:News » Pentru prima dată este demonstrat ştiinţific: ce trebuie să faci pentru a avea pielea mai tânără

Pentru prima dată este demonstrat ştiinţific: ce trebuie să faci pentru a avea pielea mai tânără

Pentru prima dată este demonstrat ştiinţific: ce trebuie să faci pentru a avea pielea mai tânără
Publicat: 05.06.2013
De-a lungul timpului, oamenii au încercat tot felul de metode pentru a preveni îmbătrânirea, de la creme şi loţiuni până la diferite activităţi. Un nou studiu arată că secretul ce ne permite să avem o piele mai tânără este unul simplu: folosirea unei creme de protecţie solară în fiecare zi.

„Acesta este unul din sfaturile de frumuseţe pe care toată lumea îl dă, însă acum avem pentru prima dată dovezile ştiinţifice care atestă că este adevărat”, explică Adele Green, cercetător la Queensland Institute of Medical Research şi totodată unul dintre autorii acestui studiu.

Cercetătorii australieni au demonstrat că folosirea regulată a cremei de protecţie solară previne efectele de îmbătrânire ale radiaţiei ultraviolete. Studiul efectuat pe 900 de tineri şi adulţi de vârstă mijlocie a arătat că persoanele care au folosit aproape zilnic crema de protecţie solară nu prezentau niciun semn detectabil al îmbătrânirii după 4 ani jumătate.

Studiul publicat în Annals of Internal Medicine oferă dovezi ştiinţifice în favoarea unei acţiuni recomandate de numeroşi specialişti. Rezultatele studiului arată totodată că folosirea unei creme de protecţie solară ar putea fi o alternativă mai ieftină la cremele şi loţiunile anti-îmbătrânire pe care se cheltuiesc anual miliarde de dolari.

„Protejarea de cancer de piele prin folosirea regulată a cremei de protecţie solară are totodată un beneficiu suplimentar – ne face să arătăm mai tineri. De asemenea, studiul arată că nici la vârsta mijlocie nu este prea târziu pentru a adopta acest obicei benefic”, a explicat cercetătoarea.

„Rezultatele noastre oferă dovezi ce atestă că folosirea regulată a cremei de protecţie solară încetineşte îmbătrânirea atât la bărbaţi cât şi în cazul femeilor de vârstă mijlocie, dacă aceştia sunt sănătoşi”, spune Green. Dermatologii suspectau că acest lucru este adevărat, însă până acum nu aveau dovezi ştiinţifice care să confirme ceea ce bănuiau.

Studiul finanţat de National Health and Medical Research Council of Australia a fost efectuat pe 903 adulţi ce trăiau în oraşul de coastă Nambour din statul australian Queensland. Participanţii se numărau dintre cei 1.621 de persoane alese aleatoriu dintr-un registru orăşenesc. 

În cadrul cercetării, jumătate dintre participanţi foloseau în mod regulat o cremă cu SPF15+ pe faţă, braţe şi mâini, pe când cealaltă jumătate foloseau crema în stilul lor obişnuit (în cazul în care o foloseau).

Cercetătorii au colectat la începutul studiului câte un mulaj din silicon de pe spatele mâinilor tuturor participanţilor, repetând acest pas la finalul studiului pentru a compara daunele produse între 1992 şi 1996. Toţi participanţii erau mai tineri de 55 de ani, astfel încât cercetătorii să fie siguri că îmbătrânirea pielii era provocată în cea mai mare parte de soare, nu de trecerea timpului.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care foloseau în mod regulat crema de protecţie solară prezentau cu 24% mai puţine dovezi ale îmbătrânirii pielii faţă de cei ce foloseau crema de protecţie solară doar din când în când.

Deşi beneficiile cremei de protecţie solară sunt recunoscute pe scară largă, până acum singurele dovezi care atestau efectele sale anti-îmbătrânire erau obţinute din studiile efectuate pe şoareci fără păr.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au testat şi teoria conform căreia suplimentele cu beta-caroten pot preveni îmbătrânirea.

„Rezultatele cercetării sugerează că suplimentele cu beta-caroten nu influenţează îmbătrânirea pielii, deşi nu putem exclude posibilitatea unui efect minor. Este nevoie de mai multe studii asupra beta-carotenului pentru a exclude orice efect”, a spus Green.

Cercetarea a făcut parte din Nambour Skin Cancer Prevention Trial, un studiu ce s-a întins între 1986 şi 2007 şi din care au rezultat peste 100 de cercetări ştiinţifice asupra efectelor cremelor de protecţie solară, a explicat Kirsten MacGregor, purtător de cuvânt pentru Queensland Institute of Medical Research.

Dr. Elizabeth L. Tanzi, dermatolog şi codirector al Washington Institute of Dermatologic Laser Surgery, afirmă că „este un studiu foarte bine realizat care demonstrează ceea ce noi, dermatologii, am văzut de-a lungul timpului: folosirea corectă a cremelor de protecţie solară poate reduce semnele de îmbătrânire a pielii”.

„Cred că este corect să numim crema de protecţie solară drept unul din puţinele produse aflate pe piaţă astăzi care chiar au un efect anti-îmbătrânire”, a concluzionat Tanzi.

Surse: BusinessWeek, LiveScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase