Home » D:News » Cinci alimente care ajută la vindecarea pielii „arse” de soare: ce trebuie să mănânci după ce ai fost la plajă?

Cinci alimente care ajută la vindecarea pielii „arse” de soare: ce trebuie să mănânci după ce ai fost la plajă?

Cinci alimente care ajută la vindecarea pielii „arse” de soare: ce trebuie să mănânci după ce ai fost la plajă?
Publicat: 06.06.2013
După o zi petrecută la plajă există riscul să te întorci acasă cu pielea arsă şi roşie. Din fericire, poţi reduce perioada necesară pentru vindecarea arsurilor produse de soare prin consumul de alimente sănătoase.

Radiaţiile ultraviolete pot afecta pielea, cauzând înroşirea ţesuturilor şi apariţia umflăturilor şi a durerii. Pentru a face faţă acestor arsuri şi a iniţia vindecarea, fluxul sanguin creşte în zonele afectate, pe măsură ce se declanşează sinteza proteinelor şi enzimelor care înnegresc pielea. 

Potrivit reprezentanţilor de la American Melanoma Foundation, riscul unei persoane de a dezvolta cancer de piele se dublează dacă persoana respectivă a experimentat de-a lungul vieţii cinci sau mai multe arsuri de piele produse de soare. 

Atunci când expunerea la soare devine prea intensă pentru ca trupul să îi mai poată face faţă, capacitatea corpului de a produce melanină (pigmentul care dă culoare pielii) atinge pragul maxim. 

Specialiştii spun că o persoană cu tenul de culoare deschidă se poate alege cu arsuri după doar 15 minute de expunere la soare, în timp ce o persoană cu tenul închis poate tolera expunerea la soare pentru câteva ore. Cu toate acestea, FDA (autoritatea americană de reglementare a medicamentelor) ne recomanda ca atunci când ne expunem la razele soarelui să ne aplicăm 2mg de cremă pentru protecţie solară pe centimetru pătrat. 

Indiferent dacă nu ai folosit suficientă cremă de plajă sau dacă ai stat prea mult la soare, există alimente care te pot proteja împotriva arsurilor produse de soare. Cele cinci alimente listate mai jos atacă radicalii liberi din corp, reduc inflamaţiile şi te protejează împotriva arsurilor produse de razele soarelui. 

1. Migdalele

Migdalele sunt bogate în vitamina E, un antioxidant care protejează pielea împotriva razelor soarelui şi le permite fibrelor şi acizilor graşi omega-6 şi omega-9 să se acumuleze. De aceea, uleiul şi laptele de migdale sunt des utilizat împotriva deteriorărilor provocate de radiaţiile UV. 

2. Ceaiul Verde

Ceaiul verde este bogat în polifenoli şi antioxidanţi. În acelaşi timp, el reduce inflamaţia şi reactivează celulele pe cale de a fi descuamate. 

 Consumul de ceai verde are potenţialul de a atenua intensitatea arsurilor cauzate de razele soarelui şi radiaţiile UV. Într-un studiu realizat de University of Maryland Medical Center, cercetătorii au descoperit că principalul polifenolul din această băutură este epigalocatechin galat (EGCG) care are proprietăţi anticancer ce previn dezvoltarea tumorilor pielii. 

3. Somonul

Somonul este bogat în acizi graşi omega-3 care au capacitatea de a da strălucire pielii. Aceşti aicizi graşi menţin pielea hidratată şi o fac să radieze. Într-un studiu publicat de oamenii de ştiinţă în Oxford Journals, s-a constatat că uleiul de peşte protejează împotriva arsurilor provocate de soare şi a modificărilor de la nivelul ADN-ului apărute ca urmare a expunerii excesive la soare. 

4. Roşiile

Roşiile sunt bogate în licopen, un antioxidant care reduce răspunsul inflamator, ce apare ca urmare a problemelor cauzate de radiaţiile UV, prin neutralizarea moleculelor produse de expunerea excesivă şa soare. Tomatele procesate utilizate în ketchup, supe şi sucuri conţin cel mai înalt nivel de licopen. 

5. Morcovii

Morcovii sunt bogaţi în beta-caroten, un antioxidant puternic care ajută la menţinerea sănătăţii pielii şi care previne multe boli. De asemenea,  beta-carotenul acţionează împotriva radicalilor liberi care accelerează îmbătrânirea pielii , protejându-ne totodată şi de radiaţiile UV. 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase