Home » D:News » Noi indicii arată calea spre comoara faraonului Cheops, anunţă cel mai faimos egiptolog din lume

Noi indicii arată calea spre comoara faraonului Cheops, anunţă cel mai faimos egiptolog din lume

Noi indicii arată calea spre comoara faraonului Cheops, anunţă cel mai faimos egiptolog din lume
Publicat: 09.06.2013
Zahi Hawass, cel mai cunoscut egiptolog din lume, afirmă că piramidele egiptene ascund numeroase comori nedescoperite, printre care şi o cameră secretă plină cu artefacte preţioase despre care acesta crede că se află în Marea Piramidă a lui Cheops.

Arheologul intenţionează să efectueze o serie de prelegeri în jurul lumii pentru a atrage din nou turiştii în Egipt. Controversatul egiptolog fusese investigat de noua putere din Egipt pentru rolul jucat în guvernul lui Hosni Mubarak, în care deţinea funcţia de Ministru al Antichităţilor. Acum, Hawass este liber să călătorească în afara Egiptului. „Toate acuzaţiile erau false şi au fost retrase. De aceea, acum pot să călătoresc în afara Egiptului”, a declarat Hawass după ce a ţinut o prelegere la  Royal Ontario Museum.

„Voi călători în întreaga lume. Voi merge în Brazilia, Argentina, Australia, Noua Zeelandă, oriunde pentru a promova turismul egiptean şi pentru a aduce înapoi turiştii în ţară”, a comentat Hawass. Numărul turiştilor a scăzut în mod considerabil după revoluţia din Egipt, ceea ce a dus la reducerea vânzărilor de bilete la siturile străvechi, afectând bugetul disponibil ministerului antichităţilor.

„Nu mai avem bani pentru excavaţii sau pentru lucrări de conservare”, a explicat Hawass.

Expertul afirmă că este entuziasmat de eforturile depuse în ultimii ani de roboţii ce lucrează în interiorul Marii Piramide a lui Cheops. Într-un dintre camerele din interiorul piramidei, roboţii au descoperit două puţuri care se înalţă prin piramidă, dar care nu comunică cu exteriorul. Roboţii au urcat prin aceste puţuri şi au descoperit că în ambele se găsesc uşi cu mânere de cupru. Atunci când unul dintre roboţi a forat printr-o uşă, acesta a descoperit o cameră mică în care pare să se găsească o uşă sigilată.

Hawass crede că aceste puţuri ar putea indica drumul spre camera secretă în care este îngropat Cheops. Deşi piramida conţine trei camere (una dintre acestea conţinând un sarcofag), locul în care a fost înmormântat faraonul nu a fost încă descoperit.

„Cred sincer că nu am descoperit încă adevărata cameră a lui Cheops şi că acele trei camere aveau ca scop să păcălească hoţii. Comorile lui Cheops sunt în continuare ascunse în interiorul Marii Piramide, iar aceste trei uşi ar putea fi cheia pentru a descifra acest secret”, spune Hawass.

Din cele 123 de piramide care există în Egipt nu mai există vreo altă piramidă în care să se fi descoperit acest tip de uşi cu mânere de cupru. Cred că ascund ceva”, a adăugat egiptologul.

De asemenea, Hawass crede că Valea Regilor ascunde alte morminte nedescoperite încă. În ultimul deceniu au fost descoperit două mormnte noi, KV 63 şi KV 64, iar Hawass crede că specialiştii vor continua să găsească noi morminte.

„Mormântul lui Thutmose al II-lea nu a fost descoperit, nici cel al lui Ramses al VIII-lea, nici cele ale reginelor din dinastia a 18-a. Cred că va fi o nouă epocă pentru arheologie”, a comentat specialistul.

De asemenea, specialistul crede că atunci când vor fi descoperite mormintele acestor conducători, reuşita va confirma că faraonilor nu le era scos creierul înainte de înmormântare. „Toate aceste idei despre scoaterea creierului vin de la Herodot”, istoricul grec ce a trăit acum mai bine de 2.400 de ani. „Sunt false”, spune Hawass, subliniind că „creierul lui Tutankhamon era uscat, dar era în continuare la locul lui”.

Hawass afirmă că nu îşi doreşte să revină în funcţia de ministru al antichităţilor. „Îmi doresc să termin de construit cele 24 de muzee aflate în construcţie în acest moment şi să instruiesc tinerii arheologi”, a concluzionat Hawass.

Sursa: LiveScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase