Home » D:News » Vom reuşi să salvăm cea mai rară specie de delfin?

Vom reuşi să salvăm cea mai rară specie de delfin?

Vom reuşi să salvăm cea mai rară specie de delfin?
Publicat: 10.06.2013
Delfinul Maui, care se găseşte doar în apele de pe coasta vestică a Insulei de Nord, din Noua Zeelandă, este trecut pe lista roşie a animalelor pe cale de dispariţie. Mai exact, rapoartele estimează că în adâncuri se mai găsesc doar 55 de exemplare adulte, ceea ce ar însemna că delfinii Maui vor dispărea până în 2030, dacă nu se face nimic pentru salvarea speciei.

Delfinul Maui, numit după un semi-zeu polinezian, este unul dintre cei mai mici delfini, având o lungime maximă de 1,7 metri. 

Potrivit Liz Slooten, profesor de zoologie de la Universitatea din Otago, rapoartele unei comisii de experţi numiţi de guvern, se pare că anual au fost ucise în jur de 5 exemplare de Maui în timpul  „accidentelor de pescuit”.

Guvernul din Noua Zeelandă susţine că aceste evenimente nefericite se petrec din cauza plaselor de pescuit lăsate pentru mult timp în apă, în timp ce grupurile ce militează pentru protejarea animalelor sunt de părere că printre cauze se numără şi mineritul pe fundul mării şi supraveghere seismică. 

Anul trecut au fost au fost introduse o serie de restricţii privind pescuitului cu setci şi pescuitul cu traule în locurile unde trăiesc delfinii, însă atunci când International Whaling Commission (IWC) a cerut interzicerea imediată a pescuitului, guvernul a refuzat. În schimb, reprezentanţii guvernamentali au solicitat propuneri pentru un plan de gestionare a situaţiei, susţinând că vor evalua atât riscul, cât şi impactul potenţial pe care îl va avea interzicerea pescuitului asupra comunităţii de pescari. Deşi documentele pentru planul de gestionare au fost depuse în noiembrie anul trecut, guvernul nu a luat nicio măsură, motiv pentru care acum există nenumărate critici la adresa lui. 

„Când populaţia este atât de scăzută, timpul este cheia. Numărul lor scade foarte repede. Ne temem că guvernul trage de timp până nu se va mai putea face nimic pentru delfinii Maui. Nu rezolvăm problema dacă stăm şi aşteptăm ca de la an la an numărul lor să scadă. Aşa pierdem încă o specie de pe planetă”, a declarat Karli Thomas, reprezentant Greenpeace. 

Totuşi, firmele implicate în industria pescuitului sunt de altă părere. Keith Mawson, care conduce o firmă de procesare a peştelui, din Taranaki, susţine că în ultimii 25 de ani a existat un singur caz oficial în care un delfin a fost prin accidental în plasa de pescuit şi că nici atunci nu s-a ştiut sigur dacă a fost un delfin Maui sau un delfin Hector. Potrivit lui, industria are de suferit din cauza cercetărilor care dau vina pe pescuit fără a lua în considerare şi alte motive care ar putea produce exterminarea speciei de delfini, precum bolile parazite. 

„Ai putea interzice pescuitul de-a lungul întregii coaste de vest a Insulei Nordice, dar asta nu va asigura supravieţuirea acestei specii de delfini”, a mai declarat el. 

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase