Prima pagină D:News

Cum ar arăta magazinele alimentare dacă n-ar mai exista albine?

Redactia Descopera.ro | 06.16.2013 | ● Vizualizări: 776
Fără insectele polenizatoare, gama de alimente pe care am avea-o la dispoziţie ar fi drastic redusă.     + zoom
Galerie foto (2)

O treime din hrana pe care o consumăm o datorăm albinelor şi bondarilor, deoarece provine din plante polenizate de aceste insecte. Declinul populaţiilor de albine peste tot în lume ameninţă serios numeroase recolte. Pentru a-i face pe oameni conştienţi de acest fenomen, un cunoscut lanţ de magazine din America de Nord a organizat un eveniment inedit.

Pentru a arăta cât sunt de importante insectele polenizatoare pentru bunăstarea noastră, un magazin Whole Foods Market din oraşul american Providence, SUA, a retras temporar din rafturi toate fructele şi legumele (şi produsele preparate din acestea) care provin din plante a căror înmulţire depinde de polenizatori.

A retras, astfel, 52% din marfa expusă - 237 de produse din 453, câte expune în mod obişnuit.

Printre produsele retrase se numără: mere, ceapă, avocado, morcovi, mango, lămâi, pepeni galbeni, dovlecei, vinete, castraveţi, dovleac, ţelină, praz; conopidă, broccoli şi alte legume din familia verzei.Faţă de cum arată în mod obişnuit magazinul (imaginea de mai jos), aspectul său, odată retrase produsele datorate insectelor polenizatoare, este şocant.

“Polenizatorii sunt o verigă esenţială în sistemul nostru alimentar. Peste 85% dintre speciile de plante de pe Pământ - printre care se numără multe care alcătuiesc partea cea mai hrănitoare a alimentaţiei noastre – au nevoie de polenizatori pentru a exista. Şi totuşi, vedem scăderi alarmante ale numărului de albine”, spune Eric Mader, unul dintre directorii organizaţiei The Xerces Society, o organizaţie de protecţie a naturii care se concentrează asupra nevertebratelor cu un rol esenţial în biodiversitate.

Organizaţia colaborează cu fermieri din SUA pentru a crea habitate cu vegetaţie sălbatică (ospitaliere pentru albine şi alte insecte polenizatoare) şi a adopta practici agricole care să implice cantităţi mai mici de pesticide. Se crede că una dintre cauzele majore ale declinului populaţiilor de albine este utilizarea masivă a pesticidelor în agricultură.

Consumatorii pot face şi ei câte ceva pentru a contribui la protejarea acestor specii de insecte de importanţă vitală: să cumpere, în măsura posibilităţilor, alimente bio (produse fără utilizarea pesticidelor), să folosească ei înşişi mai puţine pesticide toxice în gospodărie; dacă au grădini, să planteze specii de plante care atrag albinele.

Surse: Grist, PRNewswire / Imagini: PRNewswire

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI