Home » D:News » Doi sateliţi ai lui Pluto descoperiţi recent au primit numele unui câine cu mai multe capete şi al unei zeiţe

Doi sateliţi ai lui Pluto descoperiţi recent au primit numele unui câine cu mai multe capete şi al unei zeiţe

Publicat: 04.07.2013
Al patrulea şi al cincilea satelit ai planetei pitice Pluto, descoperiţi în 2011, respectiv 2012, au fost numiţi oficial Kerberos (Cerber) şi Styx, a anunţat Uniunea Astronomică Internaţională (UAI), citată de AFP.

Până de curând, cei doi sateliţi se numeau „P4” şi „P5”. Astronomii care au făcut aceste descoperiri recente, cu ajutorul telescopului spaţial Hubble, au propus aceste nume, în urma unui concurs deschis publicului, a precizat UAI, o organizaţie care are sediul la Paris.

Kerberos este varianta grecească a numelui Cerber, câinele cu mai multe capete care păzea porţile infernului, domeniul zeului Pluto în mitologia antică.

În ceea ce priveşte numele Styx, acesta aparţine unei zeiţe personificând un râu omonim, care separa lumea viilor de infern.

Kerberos are un diametru cuprins între 13 şi 34 de kilometri, în timp ce Styx are o formă de cartof, cu o lungime de 10 până la 25 de kilometri.

„Kerberos se află între orbitele Nix şi Hydra, doi dintre sateliţii cei mai mari (ai lui Pluto), descoperiţi de Hubble în 2005, iar Styx se află între Charon, cel mai mare şi mai apropiat satelor de Pluto, şi Nix”, precizează UAI.

Charon, cel mai mare dintre sateliţii lui Pluto, a fost descoperit în 1978. Pe atunci, Pluto încă „se bucura” de titlul de a noua planetă a Sistemului Solar.

Însă Pluto a fost clasată în categoria „planetelor pitice” de către Uniunea Internaţională a Astronomilor, în 2006, reducând astfel la opt numărul planetelor din sistemul nostru solar.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase