Home » D:News » Cândva, oamenii ar putea avea un cioc în loc de dinţi, prezice un biolog

Cândva, oamenii ar putea avea un cioc în loc de dinţi, prezice un biolog

Publicat: 04.07.2013
Peste câteva milioane de ani, oamenii ar putea dezvolta, în locul danturii, un cioc asemănător cu cel al unor specii de peşti, precum peştele-balon şi peştele-arici, prezice dr. Gareth Fraser, biolog la Universitatea din Sheffield, în urma cercetărilor sale asupra originii şi evoluţiei dinţilor.

Un astfel de cioc, foarte dur, s-ar forma prin fuzionarea dinţilor şi, spre deosebire de aceştia, ar avea avantajul de a nu face carii, de a nu se fisura şi de a nu cădea, spune specialistul. Dar o asemenea evoluţie ar lua câteva milioane bune de ani.

Dr. Fraser studiază dinţii vertebratelor şi este în mod deosebit interesat să afle de ce noi, oamenii, avem numai două rânduri de dinţi – cei de lapte şi cei permanenţi – pe când alte specii de vertebrate par să aibă o rezervă nesfârşită de dinţi noi.

Unui rechin, de exemplu, îi cresc dinţi noi cam odată la două săptămâni.

Iar peştii-balon sau peştii-arici produc constant material asemănătăr cu cel al dinţilor, din care este constituit ciocul lor, astfel încât orice mică leziune a acestuia este reparată rapid.

Dr. Fraser afirmă că a identificat celulele care stau la baza acestui proces constant de regenerare. Aceste celule deţin cheia procesului care ne-ar permite şi nouă să avem mai multe rânduri de dinţi, înlocuind mereu un set uzat cu altul nou.

Dacă oamenii de ştiinţă ar descifra secretul funcţionării acestor celule, ar putea activa celulele similare existente la om. Aceste lucru ar permite creşterea mai multor dinţi, după necesităţi, ba chiar creşterea unor dinţi mai frumoşi decât cei daţi de natură. Totuşi, dură cum a subliniat cu umor dr. Fraser, specialiştii în ortodonţie vor avea în continuare de lucru, deoarece chiar şi dinţii noi au nevoie să fie repoziţionaţi.

„Având în vedere durata mai mare a vieţii şi modul de alimentaţie modern, stocul limitat de dinţi al omului nu mai corespunde scopului pentru care a fost creat. Cercetările noastre se concentrează asupra găsirii unor moduri în care am putea să imităm felul în care acest peşte [peştele-balon] se aprovizionează continuu cu dinţi şi să transferăm această capacitate şi omului.” 

Dar, până atunci, dr. Fraser recomandă să nu ne neglijăm dantura, dearece, după estimările sale, vor trece cca. 50 de ani până când vom putea să producem dinţi suplimentari, după necesităţi.

Pe termen mai scurt, e posibil să putem fabrica geluri şi creme care să repare dinţii cariaţi, scăpând astfel de nevoia de a ne pune plombe.

Iar în cele din urmă, evoluţia ar putea soluţiona problema în felul ei: după părerea dr. Fraser, ar fi posibil ca oamenilor să le crească ciocuri, ca peştilor-balon, ciocuri care ar fi mai robuste şi mai practice.

Acest peşte are, la începutul vieţii, dinţi, dar curând aceştia se transformă într-un cioc, utilizat pentru a sparge cochilii şi a zdrobi şi tăia peştii cu care se hrăneşte.

Însă, în ciuda durabilităţii unui asemenea cioc, dr. Fraser afirmă că el, personal, preferă dinţii: „Sunt mulţumit de forma dinţilor pe care-i am – deşi aş prefera să am mai mulţi.”

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase