Home » D:News » Munca ne menţine în formă? Femeile care lucrează la vârste mai înaintate sunt mai sănătoase, arată un studiu

Munca ne menţine în formă? Femeile care lucrează la vârste mai înaintate sunt mai sănătoase, arată un studiu

Munca ne menţine în formă? Femeile care lucrează la vârste mai înaintate sunt mai sănătoase, arată un studiu
Publicat: 05.07.2013
Femeile aflate în perioada de postmenopauză şi care lucrează tind să aibă o sănătate mai bună decât cele de aceeaşi vârstă, dar care nu sunt angajate, arată un studiu recent realizat în Coreea de Nord.

Femeile în postmenopauză şi care sunt implicate într-o activitate profesională au şanse cu 34% mai mici să dezvolte sindrom metabolic – o combinaţie de afecţiuni legate de obezitate, care măreşte riscul cardiovascular – comparativ cu femeile neangajate de aceeaşi vârstă.

Studii anterioare arătaseră că, în general, oamenii care lucrează tind să se descurce mai bine din punct de vedere financiar şi să fie mai activi fizic, iar aceşti factori pot influenţa riscul de a suferi de sindrom metabolic – o stare care include hipertensiunea, colesterolul mărit, excesul de greutate şi rezistenţa la insulină (un semn precursor al diabetului de tip 2). 

Împreună, aceşti factori măresc riscul de apariţie a atacului de cord şi a atacului vascular cerebral.

Menopauza influenţează şi ea riscul de apariţie a sindromului metabolic, deoarece schimbările hormonale le fac pe femei mai susceptibile de a lua în greutate, afirmă cercetătorii de la Universitatea Yonsei  în articolul lor publicat în jurnalul Menopause.

Ei au utilizat date colectate în perioada 2007-2009, privitoare la 3.141 de femei aflate în perioada de premenopauză şi 2.115 de femei în postmenopauză, pentru a studia legătura potenţială dintre statutul referitor la angajare şi sindromul metabolic.

În rândul femeilor în postmenopauză, cu vârste cuprinse între 59 şi 65 de ani, aproximativ 55% dintre cele neangajate îndeplineau criteriile medicale pentru stabilirea diagnosticului de sindrom metabolic, comparativ cu numai 42% dintre femeile angajate.

O tendinţă similară s-a înregistrat şi în rândul femeilor mai tinere, aflate înainte de menopauză, a căror vârstă medie era de 35 de ani. Aproximativ 15% dintre cele neangajate îndeplineau criteriile pentru diagnosticarea cu sindrom metabolic, faţă de 13% dintre cele angajate. Totuşi, în acest caz, diferenţa este atât de mică, încât nu a fost considerată semnficativă din punct  de vedere statistic.

Există mai multe mecanisme prin care ar putea fi explicată legătura semnficativă dintre statutul profesional şi sindromul metabolic, spun cercetătorii.

O posibilă explicaţie este că femeile în postmenopauză care lucrau erau mai active decât cele neangajate.

Totuşi, un expert, dr. Melissa Wellons de la Universitatea Vanderbilt, SUA, care nu a participat la studiu, atrage atenţia asupra faptului că e greu de stabilit relaţia de cauzalitate între cei doi factori; cu alte cuvinte, e greu de spus dacă slujba le face pe femei să-şi păstreze mai bine sănătatea sau dacă e mai probabil ca femeile sănătoase să aibă slujbe. 

Sursa: Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase