Home » D:News » Inteligenţa păsărilor ne uimeşte din nou: papagalii pot fi „spărgători profesionişti” (VIDEO)

Inteligenţa păsărilor ne uimeşte din nou: papagalii pot fi „spărgători profesionişti” (VIDEO)

Publicat: 06.07.2013
Păsările dau dovadă de o dovadă extraordinară de inteligenţă când vine vorba de capacităţile lor de a rezolva probleme. Acum cercetările arată cum papagalii Goffin reuşesc să deschidă o serie de încuietori pentru a scoate dintr-o cutie o recompensă.

La studiu au luat parte 10 păsări. Fiecare dintre ele au primit câte o cutie care conţinea câte o alună de caju pe care o puteau obţine dacă deschideau mai multe încuietori. 

Unul dintre exemplare, pe numele său Pipin, a reuşit să rezolve neasistat sarcina complexă în mai puţin de 2 ore. Alţi papagali au dus şi el sarcina la bun sfârşit dar doar după ce au învăţat de la colegii lor care sunt paşii sau după ce mai întâi au învăţat să deschidă separat fiecare închizătoare. 

Studiul a fost realizat de oamenii de ştiinţă de la universităţile din Viena şi Oxford în colaborare cu specialiştii de la Institutul Max Planck din Germania. 

Pentru a putea ajunge la aluna de caju, papagalii Cacatua goffini trebuiau să înlăture un cui, un şurub şi un bolţ, apoi să învârte o roată şi să dea de-o parte un zăvor. 

Cacatua goffini    (Foto: Shutterstock.com)Cacatua goffini

„Progresul păsărilor în ceea ce priveşte găsirea unei soluţii nu a fost afectat faptul că obiectivul era foarte departe. Nu putem spune că păsările înţeleg structura fizică a problemei aşa cum ar face-o un om adult, dar putem deduce din comportamentul lor că sunt sensibili la modul în care obiectele acţionează unele asupra altora”, a declarat profesorul Alex Kacelnik, de la Oxford. 

Rezultatele au indicat că în cele mai multe cazuri, odată ce o pasăre a reuşit să deschidă o încuietoare, ulterior va reuşi să o redeschidă fără probleme. 

Mai mult, oamenii de ştiinţă au testat capacităţile cognitive ale animalelor schimbând ordinea în care ar trebui deschise încuietoarele. Astfel, s-a constatat că în loc să aplice aceeaşi tehnică pe care o învăţaseră deja, papagalii au abordat fiecare încuietoare în ordinea în care trebuiau să fie deschise. 

„Ei nu repetă pur şi simplu aceeaşi metodă care i-a ajutat să obţină recompensa, ci crează noi serii de acţiuni, fără a exersa înainte”, a explicat profesorul Kacelnik.

Papagalii Goffin sunt cunoscuţi pentru comportamentul lor sociabil şi jucăuş. Potrivit echipei de experţi, tendinţa animalelor de a cunoaşte obiectele prin atingere a făcut ca acestea să fie candidatele ideale pentru studiu.

 

 

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase