Home » D:News » Ce trebuie să consume bebeluşul tău ca să fie isteţ? Cercetătorii au făcut o descoperire importantă

Ce trebuie să consume bebeluşul tău ca să fie isteţ? Cercetătorii au făcut o descoperire importantă

Ce trebuie să consume bebeluşul tău ca să fie isteţ? Cercetătorii au făcut o descoperire importantă
Publicat: 11.07.2013
Într-un studiu efectuat pe copii în vârstă de 6 ani, cercetătorii nu au identificat diferenţe de IQ între copiii care au fost hrăniţi când erau bebeluşi cu lapte praf suplimentat cu acizi graşi polinesaturaţi cu catenă lungă şi lapte praf obişnuit. În schimb, oamenii de ştiinţă au observat că copiii care beneficiaseră de acizi graşi polinesaturaţi cu catenă lungă erau mult mai rapizi în jocurile în care trebuiau să potrivească două imagini.

Bebeluşii au nevoie de acizi graşi polinesaturaţi cu catenă lungă pentru creşterea şi dezvoltarea creierului, însă studiul nostru arată că beneficiile se menţin şi după vârsta fragedă, afectând dezvoltarea ulterioară”, a comentat autorul acestei cercetări, Dr. Peter Willatts de la Universitatea Dundee din Marea Britanie.

Acizii graşi sunt o componentă importantă a membranelor celulelor nervoase şi se găsesc în mod natural în laptele matern. Cercetătorii cred că aceşti acizi graşi joacă un rol important în dezvoltarea creierului, însă ei nu se regăsesc în multe mărci de lapte praf.

Willatts afirmă că alte studii au arătat că bebeluşii care consumau lapte praf cu acizi graşi tindeau să înveţe mai repede şi să fie mai atenţi, iar noile cercetări oferă dovezi în favoarea beneficiilor de care se bucură şi copiii mai în vârstă.

Pentru acest studiu, bebeluşii din mai multe ţări europene au fost împărţiţi aleatoriu în trei grupuri de câte 70 pentru o perioadă de patru luni: un grup de bebeluşi a fost hrănit cu lapte praf ce conţinea acid docosahexaenoic (DHA) şi acid arahidonic (AHA), alt grup a fost hrănit cu lapte praf obişnuit şi cel de-al treilea grup a fost hrănit cu lapte de mamă.

Ulterior, cercetătorii le-au măsurat bebeluşilor inteligenţa, controlul atenţiei şi viteza procesării mentale. Cele două grupuri de bebeluşi hrăniţi cu lapte praf prezentau un IQ similar, însă cei hrăniţi cu lapte praf îmbogăţit cu acizi graşi procesau informaţia mai repede într-un joc de potrivire a imaginilor.

Copiii din grupul „lapte praf îmbogăţit” se clasau pe primul loc în viteza de potrivire a imaginilor, urmaţi de cei hrăniţi la sân şi apoi de cei din grupul cu lapte praf obişnuit, conform rezultatelor publicate în American Journal of Clinical Nutrition.

Copiii hrăniţi lapte praf îmbogăţit cu acizi graşi erau cu 20% mai rapizi în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor decât copiii ce consumaseră lapte praf obişnuit”, a explicat Willatts. „Probabil că nu aţi observa asta atunci aţi privi copiii în timp ce rezolvă testele, dar faptul că există o îmbunătăţire ce poate fi măsurată este o descoperire importantă”, a comentat profesorul.

Cercetătorii nu pot spune sigur că procesarea mai rapidă ar afecta alte aspecte ale procesului de învăţare ulterior în viaţă, însă această capacitate este asociată unor rezultate mai bune la citire şi la matematică, a spus specialistul.

„Beneficiile cognitive pe termen lung aduse de includerea DHA şi ARA, doi acizi graşi polinesaturaţi cu catenă lungă importanţi, în laptele praf consumat de bebeluşi au fost demonstrate de două studii ce diferă atât în modul în care au fost concepute, cât şi de zona geografică în care au fost realizate”, afirmă Susan Carlson, un nutriţionist de la University of Kansas Medical Center care a efectuat un alt studiu pe tema acestor acizi graşi.

Studiul efectuat de Carlson în Kansas şi Missouri a identificat o deosebire în IQ-ul bebeluşilor atunci când au fost testaţi la vârsta de 6 ani, însă acest lucru s-ar putea datora faptului că bebeluşii au beneficiat de cantităţi mai mari de acizi graşi polinesaturaţi cu catenă lungă în studiul său, iar cercetarea a durat 12 luni, nu patru luni, cât a durat studiul efectuat în Marea Britanie.

În majoritatea studiilor, copiii alăptaţi obţin un scor IQ cu 3-5 puncte mai mare decât bebeluşii hrăniţi cu lapte praf, indiferent de cantitatea de acizi graşi polinesaturaţi cu catenă lungă consumată. Wilatts spune că este dificil de explicat această diferenţă, fiind posibil să rezulte din alţi factori, cum ar fi faptul că mamele care alăptează tind să fie mai educate şi să aibă venituri mai mari decât mamele care nu alăptează.

Atât Willatts cât şi Carlson recomandă cu tărie părinţilor care aleg să nu alăpteze să recurgă la lapte praf care conţine acizi graşi polinesaturaţi cu catenă lungă. Acest lucru nu este dificil de realizat în SUA sau în Europa, spun cei doi. „Aproapte toate mărcile de lapte praf conţin acum acizi graşi polinesaturaţi cu catenă lungă, deşi cantitatea acestora variază”, spune Wilatts. În anumite ţări, însă, există şi lapte praf mai ieftin care nu conţine acizi graşi polinesaturaţi cu catenă lungă.

Sursa: Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase