Home » D:News » Deşi numărul muzeelor din România creşte, ele sunt vizitate de tot mai puţini oameni

Deşi numărul muzeelor din România creşte, ele sunt vizitate de tot mai puţini oameni

Deşi numărul muzeelor din România creşte, ele sunt vizitate de tot mai puţini oameni
Publicat: 12.07.2013
Numărul de vizitatori la muzeele din ţară a fost în scădere în perioada 2007 - 2011, de la peste 12 milioane de oameni la 9,5 milioane, în timp ce numărul instituţiilor muzeale autohtone a crescut în aceeaşi perioadă, de la 679 la 709.

„Alături de tot segmentul patrimoniului, muzeele şi colecţiile beneficiază de cel mai complet cadru legislativ dintre toate tipurile de instituţii publice de cultură. Legea 311/2003, legea muzeelor şi a colecţiilor publice, cu modificările şi completările ulterioare, conţine nu numai prevederi explicite cu privire la modul de organizare şi funcţionare, dar şi o clasificare a acestor instituţii”, se arată în Strategia sectorială în domeniul Culturii şi Patrimoniului Naţional pentru perioada 2014 – 2020.

Potrivit documentului citat, în 2007, numărul de vizitatori la muzeele din ţară era de 12.255.182. Anul 2008 a înregistrat o scădere semnificativă de aproximativ două milioane de persoane, numărul celor care au plătit bilet pentru a vizita un muzeu autohton fiind de 10.687.056. De asemenea, anii 2009 şi 2010 s-au aflat pe un trend descendent în ceea ce priveşte numărul de vizitatori – 10.169.087, respectiv 8.900.425.

Conform sursei citate, în 2011, numărul vizitatorilor a urcat puţin, la 9.527.938.

„Pentru dinamizarea activităţii muzeale, Ministerul Culturii îşi propunea, încă din perioada 2004 – 2007, «înfiinţarea a cinci departamente – pilot de marketing cultural pe lângă muzeele naţionale». Din păcate, proiectul nu a fost pus în practică, dar ar merita reluat ca intenţie, întrucât competenţele la care se face referire nu sunt nici acum internalizate în activităţile tuturor acestor instituţii. Din 2007 până în prezent, numărul muzeelor şi colecţiilor a cunoscut o creştere semnificativă la nivel naţional. Pentru muzee, expunerea bunurilor culturale colecţionate constituie una dintre trăsăturile definitorii ale activităţii specifice instituţionale. Muzeele trebuie să îşi menţină rolul de instituţii accesibile unui număr din ce în ce mai mare de cetăţeni, indiferent de poziţia socială sau de apartenenţa etnică a acestora”, se menţionează în Strategia sectorială privind cultura.

În ceea ce priveşte numărul mediu de vizitatori ai unui muzeu autohton, în anul 2007 acesta a fost de 18.049 de persoane, iar în 2011, de 13.439.

Totodată, potrivit documentului postat pe site-ul Ministerului Culturii, numărul mediu de turişti la un muzeu într-o lună a anului 2007 a fost de 1.504, iar în 2011, de 1.120.

Cifrele privind vizitatorii pe anul 2012 nu au fost prelucrate pentru a putea fi folosite ca date certe, se mai arată în documentul citat.

În total, în 2011, în România erau 709 muzee, în timp ce anul în 2007 erau înregistrate 679.

„Aşa cum se poate vedea, numărul muzeelor este relativ constant, cu o creştere mai notabilă în 2011. Din informaţiile deţinute, acest trend este paradoxal, întrucât, prin efectul retrocedărilor din perioada 2007 – 2009, prin efectul ordonanţei care a redus personalul din sistemul bugetar şi al desfiinţării unor instituţii publice la nivel local în 2010-2011, numărul raportat la nivel naţional ar trebui să fie în scădere, cele câteva exemple de muzee nou înfiinţate neputând concura măsurile care au afectat întregul sistem al muzeelor şi colecţiilor. O posibilă explicaţie ar putea fi însă aceea a unui mod ceva mai exact de raportare, ca urmare a raportărilor manageriale obligatorii sau a diverselor programe de monitorizare la nivel naţional, care au ajutat la recenzarea numărului acestor organizaţii”, mai arată Strategia sectorială în domeniul culturii.

Cu excepţia muzeelor şi colecţiilor publice din subordinea Ministerului Culturii, celelalte instituţii de acest tip nu depun rapoarte de management anuale, în consecinţă, nu se cunosc detalii privind structurile, modul de organizare şi de funcţionare ale acestora.

„În plus, autoritatea responsabilă va trebui să se asigure că se respectă accesul nemediat la valorile din patrimoniul cultural naţional, în vederea consolidării identităţii culturale naţionale şi a conştientizării apartenenţei la un spaţiu cultural comun pentru fiecare comunitate locală în parte. Este, totodată, evident că muzeele trebuie să îşi schimbe radical modul de abordare a relaţiilor cu publicul, astfel încât acesta să perceapă instituţia muzeală drept una complementară unui centru cultural – atunci când nu este posibilă diversificarea activităţii muzeului, astfel încât să preia din sarcinile unui centru cultural”, se mai arată în documentul citat.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase