Home » D:News » Oamenii de ştiinţă au descoperit o specie nouă de căpşună sălbatică

Oamenii de ştiinţă au descoperit o specie nouă de căpşună sălbatică

Oamenii de ştiinţă au descoperit o specie nouă de căpşună sălbatică
Publicat: 13.07.2013
Cercetătorii americani au descoperit o specie nouă de căpşună sălbatică de munte. Aceasta creşte în Munţii Cascade din Oregon, la altitutidini cuprinse între 900 şi 1.500 de metri.

Reprezentanţii U.S. Department of Agriculture au colectat deja mostre din noua specie, stocându-le în banca de gene din Corvallis, Oregon. Agenţia guvernamentală menţine această bancă de gene pentru a conserva biodiversitatea genetică a plantelor comestibile.

La prima vedere, noua specie de căpşună se aseamănă cu celelalte specii sălbatice ce cresc în Washington, Oregon şi California, explică Kim Hummer, biologul USDA care a făcut descoperirea. Genetic, însă, este extrem de diferită. Noua specie are 10 perechi de cromozomi, spre deosebire de celelalte specii din zonă, care au doar 8. De altfel, mai există o singură specie de căpşună sălbatică cu 10 cromozomi, fiind descoperită pe o singură insulă rusă aflată la nord-vest de Hokkaido, Japonia. Căpşunele pe care le putem cumpăra din supermarket au 8 perechi de cromozomi.

De multe ori, cromozomii suplimentari fac ca fructele să fie mai mari, însă noua căpşună, ce a primit numele de Fragaria cascadensis, este mică.

„Căpşuna de Cascade” este comestibilă, însă Hummer afirmă că nu este foarte gustoasă: „Din punct de vedere al aromei, este o combinaţie de zahăr cu acid. Interiorul este alb şi moale”. Biologul subliniază că „ar fi nevoie de un efort considerabil pentru a transforma această specie nouă de căpşune într-un fruct bun pentru comercializare”.

Sursa: PopSci

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase