Home » D:News » Lucrezi cu normă întreagă şi sari peste micul dejun? Te pândeşte un pericol ascuns

Lucrezi cu normă întreagă şi sari peste micul dejun? Te pândeşte un pericol ascuns

Lucrezi cu normă întreagă şi sari peste micul dejun? Te pândeşte un pericol ascuns
Publicat: 16.07.2013
Se cunoaşte deja faptul că a lua zilnic micul dejun este un obicei sănătos, iar a sări peste această masă favorizează obezitatea şi chiar bolile de inimă. Recent, a fost descoperit încă un risc major: omiterea micului dejun măreşte semnificativ şansa apariţiei diabetului de tip 2, cu toate consecinţele grave ale acestei boli.

Chiar dacă săriţi peste micul dejun o singură dată pe săptămână, aceste fapt măreşte riscul de instalare a diabetului tip 2 cu 20%, arată un studiul publicat în American Journal of Clinical Nutrition.

Concluzia a fost elaborată în urma unui studiu extins, realizat pe 46.289 de femei, în cursul a 6 ani, de către cercetătorii de la Facultatea de Sănătate Publică a Universităţii Harvard.

Analizând obiceiurile alimentare ale participantelor la studiu, specialiştii au constatat că acelea care săreau când şi când peste micul dejun aveau deja un risc de diabet tip 2 crescut cu 20% faţă de cele care mâncau regulat dimineaţa.

Iar pentru femeile care lucrau cu normă întreagă şi omiteau uneori să mănânce dimineaţa, creşterea riscului era şi mai îngrijorătoare: 54%.

Rezultatele s-au menţinut chiar şi după ce au fost făcute corecţiile necesare pentru a include contribuţia altor factori, precum vârsta, indicele de masă corporală, consumul de carbohidraţi, fumatul, consumul de alcool, nivelul activităţii fizice şi al activităţii profesionale.

Un alt studiu, realizat pe mai mult de 3.000 de femei şi bărbaţi şi publicat în Diabetes Care arătase că obiceiul de a lua în mod frecvent micul dejun reduce riscul apariţiei obezităţii şi hipertensiunii.  Dar acelaşi studiu, realizat la Universitatea din Minnesota, arăta că doar 35% dintre participanţi  mâncau zilnic dimineaţa.

Dar de ce este micul dejun atât de important pentru sănătate?

După cum explică Rania Mekary, conducătorul studiului de la Harvard, e vorba despre fluctuaţiile nivelului de insulină şi efectul pe care aceste variaţii îl au asupra organismului, pe termen lung.

„Când mergeţi la culcare, nivelul de insulină este mediu – nici prea mare, nici prea mic.” Dar dacă dimineaţa, după orele de somn în care n-aţi mâncat nimic, nu luaţi micul dejun, nivelul de insulină din organism scade mult; când luaţi masa de prânz, mai târziu în cursul zilei, creşte abrupt, apoi se prăbuşeşte iar. 

„Cu timpul, aceste fluctuaţii necontenite ale nivelului insulinei pot face ca organismul să dezvolte rezistenţă la insulină, ceea ce poate duce la instalarea dibetului de tip 2. Din fericire, puteţi micşora semnificativ acest risc dacă menţineţi obiceiul de a lua zilnic micul dejun. Ar trebui să vă propuneţi să mâncaţi în decurs de o oră sau două după ce v-aţi trezit –  doar un ceai sau o cafea nu ţin loc de mic dejun.”

Deşi chiar şi un mic dejun nesănătos este mai bun decât nimic, oamenii de ştiinţă recomandă totuşi, pentru a obţine cele mai bune rezultate, să mâncăm zilnic un mic dejun care să conţină cantităţi mici de zahăr şi cantităţi mari de proteine şi fibre.

Sursa: FOXNews

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase