Home » D:News » Ce pierd bebeluşii atunci când cordonul ombilical este tăiat imediat după naştere?

Ce pierd bebeluşii atunci când cordonul ombilical este tăiat imediat după naştere?

Ce pierd bebeluşii atunci când cordonul ombilical este tăiat imediat după naştere?
Publicat: 17.07.2013
Tăierea cordonului ombilical la foarte scurt timp după naştere ar putea să fie în dezavantajul bebeluşului, arată o nouă cercetare.

Mai multe studii au arătat că sugarii tind să aibă un nivel mai mare al fierului în sânge atunci când cordonul ombilical a fost tăiat la o distanţă de până la trei minute după naştere, faţă de perioada de mai puţin de un minut folosită în prezent.

Cercetătorii afirmă că acordarea a 1-2 minute suplimentare ar putea permite ca mai mult sânge bogat în fier să fie transportat de la placentă la bebeluş.

Doctorii au început să taie cordonul ombilical imediat după naştere în anii ’50 şi ’60, luând această măsură pentru a reduce riscul de a suferi o hemoragie la naştere, explică Susan McDonald, autoarea noii cercetări.

„Această descoperire este importantă mai ales pentru femeile care nasc în zone în care anemia şi nutriţia de proastă calitate sunt foarte răspândite”, a explicat McDonald, profesor de obstetrică la Universitatea La Trobe din Melbourne, Australia.

„Un nivel adecvat al fierului este important pentru creşterea creierului şi pentru dezvoltarea sugarului până la vârsta de doi ani”, a adăugat specialista.

McDonald şi colegii săi au analizat rezultatele a 15 studii asupra a 3.911 femei şi a bebeluşilor lor, ce au fost selectate aleatoriu pentru a li se tăia cordonul ombilical repede sau după o perioadă mai îndelungată.

Tăierea cordonului ombilical după o perioadă mai lungă nu afecta riscul femeilor de a suferi o hemoragie şi nici cantitatea de sânge pierdut sau nivelul hemoglobinelor (molecule din sânge ce conţin fier şi care poartă oxigen de la plămâni în celelalte regiuni ale corpului) din sânge.

În schimb, bebeluşii prezentau un nivel mai mare al hemoglobinelor la 1-2 ziel după naştere şi prezentau un risc cu peste 50% mai mic de a suferi de insuficienţă de fier la 3-6 luni de la naştere.

De asemenea, greutatea la naştere era cu aproximativ 100 de grame mai mare, în medie, în cazul bebeluşilor în care cordonul ombilical a fost tăiat mai târziu.

Cercetătorii nu ştiu încă dacă aceste mici variaţii sunt foarte importante pentru sănătatea bebeluşului. Tăiarea mai târzie a cordonului ombilical era asociată unui risc uşor mai mare ca bebeluşul să sufere de icter, se arată în cercetarea publicată de Cochrane Collaboration, o organizaţie de cercetare internaţională ce evaluează dovezile medicale.

Aproximativ 4,4% dintre bebeluşii din grupul cordonului tăiat mai târziu au dezvoltat icter, faţă de 2,7% în cazul bebeluşilor cu cordonul tăiat imediat după naştere. Icterul se manifestă prin îngălbenirea pielii şi a ochilor din cauza cantităţii mare de bilirubină, o substanţă galbenă din hemoglobină. Numeroşi bebeluşi suferă de icter la câteva zile după naştere, de multe ori această boală rezolvându-se de la sine.

Mai mulţi factori de risc influenţează riscul de icter, nu doar tăierea târzie a cordonului ombilical. Atunci când afecţiunea nu este gestionată corect, ea poate fi periculoasă, însă acest lucru este rar în ţările dezvoltate.

Cercetătoarea crede că potenţialul beneficiu al unui nivel crescut de fier este mai mare decât riscul de icter.

„Fierul este un mineral important, mai ales în faza timpurie a dezvoltării creierului, însă nu ştim încă dacă aceste cantităţi mai mari de fier înseamnă automat un creier mai bun. În prezent se desfăşoară studii pe această temă, ce urmăresc copiii până la vârsta de 2 ani”, a explicat omul de ştiinţă.

Deb Erickson-Owens, un cercetător ce studiază obiceiurile medicale la naştere în cadrul Universităţii Rhode Island, afirmă că rezultatele cercetării sunt importante atât pentru doctori, ce trebuie să fie la curent cu cele mai noi descoperiri din acest domeniu, dar şi pentru mame, care au putere de decizie asupra momentului în care este tăiat cordonul ombilical.

„Mamele au dreptul să beneficieze de practici la naştere ce sunt informate de cele mai bune studii şi dovezi. Multe mame nu cunosc aceste practici, dar ar trebui”, a concluzionat Erickson-Owens.

Sursa: Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase