Home » D:News » Mai rapid decât avionul: ce este hyperloop, misteriosul mijlocul de transport al viitorului? (VIDEO)

Mai rapid decât avionul: ce este hyperloop, misteriosul mijlocul de transport al viitorului? (VIDEO)

Mai rapid decât avionul: ce este hyperloop, misteriosul mijlocul de transport al viitorului?  (VIDEO)
Publicat: 17.07.2013
Faimosul antreprenor şi miliardar Elon Musk şi-a dezvăluit intenţia de a construi un nou sistem de transport, extrem de rapid, care ar urma să parcurgă distanţa de 600 km dintre oraşele Los Angeles şi San Francisco în doar 30 de minute - mai rapede decât un avion.

Elon Musk este celebru pentru ideile sale vizionare în materie de tehnologie: preşedinte al SpaceX, prima companie privată care aprovizionează  Staţia Spaţială Internaţională, el este, de asemenea, fondator al sistemului de plăţi electronice PayPal şi al companiei Tesla Motors, care fabrică maşini electrice.

Cel mai recent proiect al său este un mijloc de transport revoluţionar, numit Hyperloop, care ar urma să lege cele două mari oraşe vest-americane şi despre care vom afla detalii abia la data de 12 august anul curent, după cum a anunţat Elon Musk.

În prezent, călătoria de la Los Angeles la San Francisco durează aproximativ 12 ore cu trenul, 8 ore cu maşina şi cca. o oră şi jumătate cu avionul.

Hyperloop-ul imaginat de Musk ar urma însă să parcurgă drumul în doar o jumătate de oră.

Totuşi, nimeni nu ştie deocamdată cum ar arăta acest nou mijloc de transport; Elon Musk nu a oferit niciun fel de detalii tehnice, iar specialiştii nu pot decât să facă presupuneri în privinţa principiului pe baza căruia va funcţiona Hyperloop. S-a presupus că ar implica un tunel cu vid prin care ar circula un tren de tip maglev (cu levitaţie magnetică)  ori un sistem de transport pneumatic, un fel de tren subsonic, care s-ar deplasa printr-un tub ce ar forma un traseu circular între cele două oraşe.

Stimulând şi mai mult curiozitatea tuturor în privinţa acestui proiect, Elon Musk a declarat că sistemul nu permite accidente, nu este afectat de condiţiile meteo, poate atinge o viteză de 3-4 ori mai mare decât a unui tren rapid modern şi de două ori mai mare decât viteza medie a unui avion.

De asemenea, a mai afirmat că sistemul poate fi alimentat cu energie solară şi chiar va putea genera mai multă energie decât foloseşte. Costul construirii unui asemenea sistem ar fi de aproximativ 6 miliarde USD.

Antreprenorul a anunţat, de asemenea, că planurile proiectului Hyperloop vor fi publicate în sistem open source, făcând posibile sugestiile şi observaţiile critice din partea publicului, pentru îmbunătăţirea proiectului.

Elon Musk a declarat că acest sistem va fi „cel de-al cincilea pilon al transportului modern”, alături de transportul rutier, feroviar, aerian şi naval, dar nu a dat alte amănunte, sporind astfel interesul cu care toată lumea aşteptă data de 12 augsut, când vor fi făcute publice detalii tehnice despre acest proiect revoluţionar.

Surse: Mail Online, Wired

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase