Home » D:News » Costumul de baie anti-rechin – inovaţia unei companii australiene (FOTO)

Costumul de baie anti-rechin – inovaţia unei companii australiene (FOTO)

Publicat: 18.07.2013
O companie australiană a lansat pe piaţă ceea ce afirmă că este „primul costum de baie anti-rechin”, cercetătorii companiei folosind cele mai recente descoperiri despre simţul văzului rechinilor pentru a evita un atac asupra celor ce poartă acest costum de baie special.

Hamish Jolly şi Craig Anderson, cei doi antreprenori care au lansat pe piaţă costumele de baie anti-rechin, au colaborat cu specialiştii de la University of Western Australia’s Oceans Institute pentru a realiza două tipuri de costume de baie destinate celor pasionaţi de scufundări şi de surfing.

„Costumele se bazează pe descoperiri ştiinţifice de ultimă oră despre vederea rechinilor”, explică Anderson.

„Am putut interpreta descoperirile ştiinţifice şi am transformat această înţelegere în materiale care produc confuzie în sistemul vizual al rechinilor”, a mai spus Anderson.

Gama „Elude”, un costum de baie albastru cu alb, este concepută pentru scufundători şi pentru pasionaţii de snorkeling. Acest costum de baie foloseşte cercetări despre modul în care rechinii percep lumina pentru a „te ascunde în coloana de apă”, spune Anderson.

Celălalt costum de baie conceput de australieni, „Diverter”, este destinat surferilor şi se bazează pe ceea ce rechinii percep în natură ca fiind semne ce atestă prezenţa unui pericol. Tiparul alb-negru al costumului de baie „imită un animal ce nu este comestibil”, explică cercetătorul Shaul Collin de la UWA.

„Multe animale au sentimentul de repulsie când văd animale otrăvitoare – pradă ce oferă cumva semnalul «nu mă mânca» – iar acest tipar în dungi este un astfel de semnal”, spune Collin.

Cele două costume de baie anti-rechini şi o placă de surf cu modelul anti-rechin    Cele două costume de baie anti-rechini şi o placă de surf cu modelul anti-rechin

Cele două costume de baie sunt rezultatul unui proiect de cercetare ce s-a întins pe o durată de doi ani şi care a fost finanţat de guvernul statului Western Australia în urma unei serii de atacuri ale rechinilor în acest stat ce au provocat cinci decese în anul precedent.

Rechinii sunt adesea prezenţi în apele australiene, însă până anul trecut atacurile letale erau rare, din cele 15 incidente anuale doar unul fiind, de regulă, fatal.

Experţii afirmă că numărul mediu al atacurilor înregistrate în Australia a crescut în acelaşi ritm cu creşterea populaţiei australiene şi cu popularitatea tot mai mare a sporturilor acvatice.

Compania celor doi antreprenori, Shark Attack Mitigation Systems (SAMS), a licenţiat tehnologia anti-rechin către producătorul de costume de baie Radiator, care permite de astăzi publicului să lanseze precomenzi pe site-ul său pentru 429 de dolari australieni (1330 lei).

De asemenea, surferii pot cumpăra şi stickere cu tiparul „Diverter” pentru a le aplica pe plăcile de surf.

Testele efectuate în largul coastei de vest a Australiei folosind manechine şi rechini-tigru au fost încununate cu succes, rechinii atacând manechinele echipate cu costume de baie negre, dar trecând pe lângă cele echipate cu costumele de baie anti-rechin.

SAMS intenţionează să efectueze şi alte teste în sudul Australiei şi în Africa de Sud la vară (decembrie-februarie în emisfera sudică).

Anderson spune că există o cerere considerabilă în jurul lumii pentru tehnologii anti-rechini şi anunţă că SAMS va dezvălui în scurt timp un parteneriat cu o companie importantă producătoare de costume de baie.

„Toată lumea caută o soluţie, toată lumea este neliniştită la gândul de a intra în apă. Nu doar în Australia, chiar săptâmâna aceasta s-a înregistrat un deces în Insulele Reunion”, a explicat Anderson.

„Costumul nostru de baie este sigur, este natural şi nu afectează în niciun fel animalele!, a concluzionat antreprenorul.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase