Home » D:News » Expoziţie bizară în România: rochia produsă de microbi şi multe alte opere stranii

Expoziţie bizară în România: rochia produsă de microbi şi multe alte opere stranii

Expoziţie bizară în România: rochia produsă de microbi şi multe alte opere stranii
Publicat: 20.07.2013
Un tricou care verifică permanent starea de sănătate, dantelă din rădăcini de căpşune şi o rochie din celuloză care creşte singură, fără cusături, dar care este produsă de microbii care duc la fermentarea vinului, sunt doar câteva dintre creaţiile ce vor fi prezentate la expoziţia "Futurotextiles", ce va fi vernisată la Bucureşti şi Timişoara.

Potrivit Institut Français de Bucarest, în cea de-a treia ediţie a expoziţiei „Futurotextiles”, inovaţia tehnologică atinge uneori cote SF şi se îmbină cu arta şi cu moda haute couture.

„Originile fibrelor sunt câteodată ciudate. Cafeaua, o pietricică de bazalt sau glicina pot da naştere unei fibre, unui fir, unei ţesături. Noile fibre par să vină direct din domeniul ştiinţifico-fantastic. Interactive, inteligente, supuse la tehnici diverse de enducţie, apretare şi microîncapsulare, capătă proprietăţi cosmetice sau terapeutice, textilele bio-senzoriale de exemplu îţi pot modifica anumite condiţii fizice în funcţie de mediu, devenind astfel antibacteriene, termoregulatoare, hidrofile, terapeutice…”, spune Caroline David, curatoarea expoziţiei.

Proiectul „Futurotextiles” s-a născut în urma avântului tehnic şi cultural al oraşului Lille, capitală culturală europeană în 2004. Începând cu 2006, la iniţiativa „lille3000”, expoziţia propune o viziune de ansamblu a numeroaselor întrebuinţări ale textilelor contemporane, de la creaţia artistică la ştiinţe aplicate.

De la prima ediţie, expoziţia „Futurotextile” a avut mai mult de 500.000 de vizitatori din lumea întreagă (Lille, Istanbul, Bangkok, Casablanca, Shanghai, Barcelona, Prato, Lodz). După primele două ediţii (2006, respectiv 2008), expoziţia actuală include noile descoperiri şi pune accentul „pe fibrele naturale, pe ultralejer şi pe invenţii demne de autorii de SF”.

Expoziţia este compusă din trei părţi: cea pedagogică, în care sunt explicate originile şi diversitatea textilelor, cea ştiinţifică, în care se pune accentul pe tehnologia viitoare a textilelor, şi cea artistică, pentru că noile fibre şi proprietăţile lor speciale inspiră mai mult ca oricând creatorii şi designerii.

Una dintre piesele expoziţiei, „Tricoul Psyché” este „echipat de captori discreţi care înregistrează ritmul cardiac şi respirator al individului care îl poartă, cât şi mişcările acestuia”. Informaţiile sunt transmise instantaneu către o centrală printr-un sistem de IP/GPRS, iar adaptatea tratamentului poate astfel fi precisă şi ultra-rapidă.

O altă piesă este „Wooden Textile”, o ţinută din textil lemnos realizată de Elisa Stro zyk. Jumătate lemn, jumătate textil, acest material dur şi suplu în acelaşi timp, nu-şi găseşte locul în nicio categorie. Mirosul şi aspectul îl fac să pară în acelaşi timp familiar şi straniu, pentru că poate lua forme neaşteptate şi poate procura experienţe tactile paradoxale. Léa Peckre (creatoare) şi Elisa Strozyk (creatoare a materialului) a imaginat pentru „Futurotextiles” prima ţinută din textil lemnos.

Expoziţia, care s-a încheiat pe 14 iulie la Cité des Sciences la Paris, va fi itinerată toamna asta şi în România, între 10 şi 29 septembrie, la Timişoara, şi între 15 octombrie şi 17 noiembrie, la Bucureşti.

La Timişoara, expoziţia „Futurotextiles” se va desfăşura la Halele TIMCO (strada Circumvalaţiunii, 8-12), iar accesul la expoziţie va fi gratuit. La Bucureşti, „Futurotextiles” va fi prezentată în spaţiile pentru expoziţii temporare ale Muzeului Naţional de Istorie a României.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase