Home » D:News » De ce suferim de depresie? Oamenii de ştiinţă au identificat „vinovatul”

De ce suferim de depresie? Oamenii de ştiinţă au identificat „vinovatul”

De ce suferim de depresie? Oamenii de ştiinţă au identificat „vinovatul”
Publicat: 22.07.2013
Specialiştii spun că un receptor de proteină este „vinovat” pentru eliberarea hormonilor asociaţi cu stresul şi depresia.

Oamenii de ştiinţă au folosit unul dintre cele mai puternice aparate cu raze X cu scopul de a identifica moleculele responsabile pentru experimentarea stresului, a anxietăţii şi chiar a depresiei. 

Glanda hipofiză este cunoscută în lumea medicală ca jucând un rol important în apariţia stărilor de anxietate şi în eliberarea în sânge a substanţelor chimice asociate stresului. 

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au descoperit că receptorul CRF1 este responsabil pentru eliberarea hormonilor care pot cauza anxietate şi depresie. Receptorul de proteină se găseşte în creier şi ne controlează răspunsul la stres. Atunci când detectează molecule asociate stresului, care sunt eliberate de hipotalamus, receptorul va elibera hormonii menţionaţi anterior. 

În studiu, oamenii de ştiinţă au folosit un accelerator de particule numit  Diamond Light Source pentru a putea înţelege structura receptorului CRF1. Fasciculele eliberate de aparatul cu raze X au ajutat la observarea structurii pe care o are proteina. Astfel s-a constatat că ea are o „crăpătură” care ar putea facilita crearea unei terapii eficiente. 

Informaţiile obţinute în urma studiului vor fi folosite pentru a crea mici molecule de medicamente care să pătrundă în proteină şi să acţioneze pentru tratarea depresiei. 

„Acum că îi cunoaştem forma vom putea crea o moleculă care să pătrundă în această crăpătură pentru a dezactiva receptorul CRF1- punând capăt acestei cascade biochimice care duce la stres”, a declarat dr. Fiona Marshall. 

Pe de altă parte, un alt specialist, pe numele său dr. Andrew Dore, susţine că structura receptorului de proteină „poate fi utilizată ca şablon pentru a rezolva problemele legate de receptori asemănători care au potenţialul de a deschide drumul pentru crearea unor noi medicamente care să trateze un număr de boli majore, inclusiv diabetul de tip 2 şi osteoporoza”. 

Sursa: The Independent

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase