Home » D:News » Cea mai rară felină din lume va dispărea în următorii 50 de ani. Azi mai trăiesc doar 250 de exemplare (FOTO)

Cea mai rară felină din lume va dispărea în următorii 50 de ani. Azi mai trăiesc doar 250 de exemplare (FOTO)

Publicat: 22.07.2013
În următorii 50 de ani, schimbările climatice vor duce, cel mai probabil, la dispariţia celei mai ameninţate feline de pe Terra: râsul iberic. Felina va dispărea chiar dacă omenirea îşi va atinge ţelul de reducere a emisiilor cu efect de seră, afirmă biologii.

Prognoza sumbră a fost publicată în jurnalul Nature Climate Change de o echipă de biologi care afirmă că soarta felinei sălbatice este pecetluită în cazul în care strategiile de conservare nu vor fi schimbate.

Râsul iberic (Lynx pardinus) atinge o înălţime de un metru, o greutate de 15 kilograme şi este caracterizat de blana pătată, urechile cu smocuri şi ochii deschişi la culoare.

Doar 250 de exemplare mai trăiesc în sălbăticie, în două regiuni din sudul Spaniei – Sierra Morena şi Parcul Naţional Donana, conform celor mai recente estimări.

În doar jumătate de secol, suprafaţa pe care putea fi întâlnit acest animal a scăzut de la 40.600 de kilometri pătraţi la doar 1.200 de kilometri pătraţi, ca rezultat al eforturilor de a eradica iepurele, principala sa sursă de hrană, şi ca urmare a braconajului şi a fragmentării habitatului său.

Studiul publicat în jurnalul Nature Climate Change a fost efectuat de Miguel Arauja de la Muzeul Naţional de Ştiinţe ale Naturii din Madrid. Cercetătorii a modelat impactul pe care temperaturile tot mai mari şi schimbările în tiparul ploilor îl vor avea asupra iepurelui, râsului şi asupra habitatului acestora.

Cercetarea sugerează că, dacă tendinţele actuale se menţin, schimbările vor avea loc prea repede pentru a permite râsului să se adapteze.

„Schimbările climatice vor avea o influenţă rapidă şi severă asupra abundenţei râsului iberic, depăşind capacitatea sa de a se adapta sau de a pleca în regiuni mai favorabile din punct de vedere a climei, unde densitatea prăzii este suficientă pentru a susţine populaţii viabile”, afirmă cercetătorii.

Râs iberic    (Foto: Shutterstock.com)Râs iberic

„Estimăm că timpul rămas până la dispariţia speciei este mai mic de 50 de ani, chiar şi în cazul în care se vor înregistra reduceri masive şi rapide ale emisiilor de gaze cu efect de seră”, mai spun cercetătorii, referindu-se la stabilizarea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă la 450 de părţi per milion (450 ppm). Ţinta de 450 ppm ar permite limitarea încălzirii globale la 2 grade Celsius peste nivelul pre-industrial, fiind obiectivul stabilit în cadrul negocierilor ONU pe teme de climă.

Cercetătorii spun că există, totuşi, o posibilitatea prin care dispariţia acestei specii să fie amânată: modificarea strategiilor de conservare.

În prezent, planul de conservare constă în eliberarea anuală a 20-40 de râşi crescuţi în captivitate, scopul fiind ca aceştia să fie eliberaţi în zonele în care obişnuiau să trăiască aceste feline – o zonă vastă ce include zone din vestul şi centrul Spaniei şi din estul Portugaliei.

Oamenii de ştiinţă afirmă în cadrul acestui studiu nou că există o tactică mai inteligentă decât reintroducerea generală a râşilor. Cercetătorii recomandă ţintirea exclusivă a celor mai bune habitate, cele ce sunt mai puţin fragmentate şi care oferă o şansă mai mare de a supravieţui schimbărilor climatice.

Acest lucru ar putea fi realizat cu eliberarea anuală a şase masculi şi a şase femele cu vârste între 1 şi 4 ani. Modelele realizate pe computer sugerează că „această metodă ar preveni dispariţia râsului iberic în cursul acestui secol”, concluzionează cercetătorii.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase