Home » D:News » Un robot ajută la restaurarea tablourilor din muzeul Reina Sofia din Madrid (FOTO)

Un robot ajută la restaurarea tablourilor din muzeul Reina Sofia din Madrid (FOTO)

Publicat: 25.07.2013
În subsolul muzeului Reina Sofia din Madrid, un robot uriaş se deplasează foarte încet de-a lungul unui tablou al pictorului suprarealist catalan Joan Miro, realizând sute de fotografii detaliate ale picturii, care vor deveni apoi un instrument preţios pentru restaurarea sa, relatează AFP.

Fotografiile realizate de robot, care foloseşte raze infraroşii şi ultraviolete, îi vor ajuta pe experţi să analizeze starea de conservare a tabloului, o pictură în ulei cu dimensiunile de 260 centimetri x 185 centimetri, datând din 1974, intitulată „Femei, pasăre în noapte”.

Pe acest tablou, ca şi pe altelte, obiectivul acestui instrument ultraperformant va evidenţa crăpăturile, dungile, dar şi straturile de vopsea iniţiale sau retuşurile care nu ar fi putut fi detectate până acum.

„Putem să vedem astfel nenumărate detalii invizibile cu ochiul liber”, a explicat creatorul robotului, Humberto Duran, în vârstă de 47 de ani, un informatician specializat în restaurarea tablourilor.

„Pe acest tablou, am găsit deja o serie de retuşuri şi de pete care erau complet ascunse”, a adăugat el.

Denumit „Pablito”, robotul a fost utilizat prima dată în 2012 la restaurarea capodoperei „Guernica”, de Pablo Picasso.

Cu o lungime de 9 metri şi o înălţime de 3,5 metri, o greutate de 1,2 tone, „Pablito” a făcut 22.000 de fotografii cu acea pictură uriaşă, analizate în prezent de atelierele de restaurare de la Reina Sofia, un muzeu de artă modernă inaugurat în 1992, care a primit 2,5 milioane de vizitatori anul trecut.

De atunci, robotul a fost utilizat pentru restaurarea a 10 opere, cele mai multe de Joan Miro, în cadrul operaţiunilor de pregătire a unei expoziţii dedicate acestui pictor, care va fi organizată în Statele Unite, anul viitor.

Muzeul Reina Sofia, una dintre cele mai prestigioase instituţii culturale din Madrid, care expune tablouri de Dali, Miro şi Francis Bacon, în clădirea renovată a unui fost spital din secolul al XVIII-lea, a încheiat un parteneriat cu gigantul din domeniul telecomunicaţiilor Telefonica pentru a construi acest robot, care a costat 150.000 de euro.

Robotul „Pablito”, care poate să funcţioneze 24 de ore din 24, se deplasează cu o precizie de 25 de microni (1 micron reprezintă a mia parte dintr-un milimetru) şi poate fi programat pentru a realiza fotografii de la mică distanţă sau de la depărtare. El a fost conceput pentru a nu atinge niciodată picturile.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase