Home » D:News » Ce dezvăluie înălţimea unei femei despre riscul acesteia de a suferi de cancer?

Ce dezvăluie înălţimea unei femei despre riscul acesteia de a suferi de cancer?

Ce dezvăluie înălţimea unei femei despre riscul acesteia de a suferi de cancer?
Publicat: 26.07.2013
Femeile înalte sunt mult mai predispuse la cancer, susţine un nou studiu. Cercetarea a indicat că ceste persoane au un risc mai mare de dezvoltare a cancerului după menopauză.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Yeshiva au constatat că, în rândul femeilor, riscul de apariţia a cancerului creşte cu 13 procente la fiecare 10 centimetri în plus în înălţime. Specialiştii s-au declarat surprinşi când au realizat că riscul de apariţie a cancerului este mai curând legat de înălţime şi nu greutate. Cercetarea lor a indicat că înălţimea este asociată cu riscul de apariţie a cancerului de sân, de colon, endometrial, renal, ovarian, tiroidian, a mielomului şi a melanomului. 

Mai mult, această asociere nu a dispărut nici după ce oamenii de ştiinţă au luat în considerare factorii cunoscuţi pentru influenţarea cancerului. 

„Am fost surprinşi de numărul total de zone canceroase din corp care erau asociate cu înălţimea. În urma studiului s-a constatat că mai multe tipuri de cancer au fost asociate mai curând cu înălţimea decât cu indicele de masă corporală”, a declarat Geoffrey Kabat de la Universitatea Yeshiva. 

„În cele din urmă, cancerul este rezultatul unui proces legat de creştere. Aşadar pare logic ca hormonii sau alţi factori de creştere care influenţează înălţimea să aibă efect şi asupra riscului de cancer”, a mai explicat acesta. 

De asemenea, autorii studiului au mai explicat şi faptul că în loc să fie un factor în sine, înălţimea este un indicator a mai multor factori care cresc riscul de apariţie a cancerului. Unii dintre aceşti factori includ materialul genetic, nutriţia, dieta şi alte variabile de mediu care afectează dezvoltarea la începutul vieţii. 

Cercetarea celor de la Universitatea Yeshiva a analizat date dintr-un studiu, realizat în perioada 1993 şi 1998, la care luseră parte femei aflate în perioada post-menopauză a căror vârstă era între 50 şi 79 de ani. La începutul studiului, femeile au răspuns la o serie de întrebări cu privire la activitatea fizică, înălţimea şi greutatea lor. Dintre acestea, oamenii de ştiinţă au identificat că 20.928 fuseseră diagnosticate cu unul sau mai multe cancere invazive în următorii 12 ani. 

După ce au luat în considerare mai mulţi factori de risc care influenţează dezvoltarea cancerului, precum vârsta, greutatea, educaţia, fumatul, consumul de alcool terapia cu hormoni etc, oamenii de ştiinţă au constatat că pentru fiecare creştere în înălţime de 10 cm se înregistra o creştere a riscului de dezvoltare a cancerului de orice tip, de 13 procente. 

Analizând fiecare tip de cancer, oamenii de ştiinţă au constatat că, de fapt aceşti 10cm creşteau diferit riscul de apariţie a cancerelor. Mai exact, riscul de apariţie a melanomului, a cancerului de ovare, de sân, de colon sau endometrial creştea la fiecare 10 cm cu 13-17 procente, în timp ce riscul de apariţie a cancerului de rect, a celui de tiroidă de sânge sau de rinichi era între 23 şi 29 de procente. 

Sursa: Counsel&heal

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase