Home » D:News » De cinci ori mai subţire decât folia alimentară şi mai uşor ca un fulg: circuitul care ţi-ar putea salva viaţa

De cinci ori mai subţire decât folia alimentară şi mai uşor ca un fulg: circuitul care ţi-ar putea salva viaţa

Publicat: 28.07.2013
Un circuit electric flexibil, care are o grosime echivalentă cu o cincime din grosimea unei folii alimentare şi care cântăreşte mai puţin decât un fulg, le-ar putea da medicilor şansa de a implanta senzori în corpul uman, susţin dezvoltatorii japonezi.

Echipa de specialişti de la Universitatea din Tokyo susţine că dispozitivul este unic, el având capacitatea de a funcţiona chiar şi după ce este întins sau mototolit. De asemenea, oamenii de ştiinţă au declarat că circuitul ar putea fi utilizat pentru monitorizarea mai multor feluri de informaţii fizice, precum temperatura, tensiunea arterială sau pulsul electric ale inimii. 

Pentru oamenii care nu îşi pot mişca decât limba, dispozitivul se poate pune în cerul gurii pentru servi drept dispozitiv de comunicare. 

„Poare fi ataşat pe tot felul de suprafeţe şi nu limitează mişcarea persoanei purtătoare”, a explicat prof. Takao Someya

Senzorii folosiţi în monitorizarea stării de sănătate sunt adesea confecţionaţi din silicon şi alte materiale relativ rigide care pot cauza disconfort pentru utilizator. 

Noile circuite ar trebui să reducă şi chiar să elimine stresul, spun specialiştii. Un astfel de circuit are o grosime de doar 2 micrometri şi cântăreşte 3 grame pe metru pătrat. Astfel, produsul este atât de subţire încât, atunci când este lăsat în aer, cade mai lent decât o pană, în timp ce se roteşte. 

De cinci ori mai subţire decât folia alimentară şi mai uşor ca un fulg: circuitul care ţi-ar putea salva viaţa    De cinci ori mai subţire decât folia alimentară şi mai uşor ca un fulg: circuitul care ţi-ar putea salva viaţa

Crearea dispozitivului a fost posibilă după ce oamenii de ştiinţă au reuşit să dezvolte un strat izolator super-subţire şi de foarte bună calitate. Chiar şi în soluţii saline, precum cele care se găsesc în corpul uman, dispozitivul funcţionează bine pentru mai bine de două săptămâni, ceea ce înseamnă că el poate fi implantat în corp pentru monitorizarea stării de sănătate.  

Cu toate acestea, prof. Someya susţine că înainte ca implantarea dispozitivului la om să fie posibilă, va fi nevoie ca cercetările să continue. 

Sursa: AFP

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase