Home » D:News » De ce sunt duşurile reci benefice pentru sănătate şi pentru mediul înconjurător?

De ce sunt duşurile reci benefice pentru sănătate şi pentru mediul înconjurător?

De ce sunt duşurile reci benefice pentru sănătate şi pentru mediul înconjurător?
Publicat: 29.07.2013
Majoritatea persoanelor consideră duşul drept un ritual zilnic ce reprezintă atât un moment igienic, cât şi unul de relaxare: pe măsură ce spuma gelului de duş se scurge de-a lungul corpului, apa caldă a duşului relaxează atât mintea, cât şi corpul.

Cu toate acestea, o serie de cercetări medicale sugerează că duşurile cu apă rece au numeroase beneficii atât pentru sănătatea umană, cât şi pentru mediu.

Multe persoane asociază apa rece cu boala, crezând că prea multă apă rece ne predispune la afecţiuni. De aceea, unii oameni asociază duşurile reci situaţiilor neplăcute.

Cu toate acestea, studiile au arătat că, spre deosebire de duşurile fierbinţi, duşurile reci produc un nivel mult mai mare de leucocite, celule ale sistemului imunitar ce apără organismul de boli. O altă cercetare efectuată de o echipă de oameni de ştiinţă din Germania a arătat că scufundarea în apă rece permite organismului, de-a lungul timpului, să dezvolte o rezistenţă la forţele oxidative din trup. 

Creşterea numărului de leucocite asociată duşurilor reci este atribuită reacţiei metabolice pe care corpul o are în urma şocului produs de contactul cu apa rece. Pe măsură ce corpul încearcă să se încălzească, rata metabolismului accelerează, activând sistemul imunitar şi eliberând astfel leucocitele în corp.

Acest lucru dezvăluie un alt beneficiu al duşurilor reci: un metabolism mai activ. O rată metabolică mai mare înseamnă că trupul arde mai multe calorii şi grăsimi, un efect secundar cu siguranţă popular în rândul persoanelor ce doresc să scadă în greutate. Un alt studiu sugerează însă că expunerea prelungită la apă rece stimulează trupul să dezvolte un strat protector de grăsime pentru a preveni îngheţul şi hipotermia.

Un alt beneficiu asociat duşurilor reci este stimularea fertilităţii masculine. Un duş fierbinte înseamnă o temperatură scrotală mai mare, ceea ce duce la reducerea producţiei de spermă. Duşurile reci nu duc neapărat la producerea mai multor spermatozoizi, însă ele nu reprezintă o ameninţare la adresa fertilităţii precum creşterea temperaturii corpului şi a zonei scrotului în urma unui duş fierbinte.

De asemenea, duşurile reci au şi beneficii în ceea ce priveşte mediul înconjurător, deoarece obţinerea apei reci necesită mult mai puţine resurse şi un consum de energie mai mic decât apa fierbinte.

Sursa: Business Insider

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase