Home » D:News » O mare problemă de sănătate îi pândeşte pe adolescenţi: 1 din 5 prezintă deja simptome, avertizează experţii!

O mare problemă de sănătate îi pândeşte pe adolescenţi: 1 din 5 prezintă deja simptome, avertizează experţii!

O mare problemă de sănătate îi pândeşte pe adolescenţi: 1 din 5 prezintă deja simptome, avertizează experţii!
Publicat: 03.08.2013
Un nou studiu arată că unul din cinci adolescenţi de liceu aude în mod constant un ţiuit în urechi, iar puţini tineri iau măsuri pentru a se proteja de muzica zgomotoasă.

Autoarea studiului, Annick Gilles, un specialist de la Antwerp University Hospital din Edegem, Belgia, afirmă că aceeaşi proporţie se înregistrează şi în rândul adulţilor de vârsta facultăţii.

Gilles şi coautorii săi se aşteptau ca proporţia să fie mai mare în rândul studenţilor, deoarece ei „ies mai des în cluburi”.

Tinitusul, numele medical al „ţiuitului din urechi”, este provocat de expunerea la zgomote şi prezintă o legătură cu problemele de auz. Persoanele care aud permanent un ţiuit în urechi au capabiltiatea de a auzi sunetele la acelaşi volum ca înainte de a suferi această vătămare, însă de multe ori le este dificil să separe sunetele amestecate.

Pentru acest nou studiu, aproape 4.000 de elevi din liceele dn Flandra au completat un chestionar despre ţiuitul temporar şi permanent din urechi, oferind totodată răspunsuri despre atitudinea lor faţă de zgomotele puternice şi despre măsurile de protejare a auzului.

Trei sferturi dintre copii au mărturisit au suferit temporar de tinitus, iar un copil din cinci afirma că aude tot timpul ţiuit în urechi. Doar 5% dintre copii au spus că au folosit vreodată o măsură de protecţie împotriva zgomotelor puternice, cum ar fi dopurile de urechi.

„Tinitusul poate fi foarte supărător şi poate avea efecte dramatice asupra indivizilor”, a explicat Dr. Josef Shargorodsky, un cercetător specializat în auz de la Johns Hopkins Medicine din Baltimore. „Mulţi dintre adolescenţii din acest studiu au, cel mai probabil, şi pierderi de auz, lucru ce exacerbează problema”, afirmă specialistul.

Aproximativ 20% dintre persoanele ce suferă de tinitus sunt suficient de deranjate încât apelează la doctori, afirmă Brian Fligor, un audiolog de la Şcoala Medicală Harvard.

„Tinitusul poate incomoda somnul, concentrarea, comunicarea şi abilitatea de a vă relaxa”, spune Fligor. „Pe scurt, un adolescent va fi afectat la şcoală, ar putea lua note mici, repeta clase etc. Acest lucru are implicaţii importante asupra şanselor de a obţine o slujbă în viitor”, spune Fligor.

Un alt expert, dr. Roland Eavey de la Universitatea Vanderbilt, afirmă că această descoperire ar trebui folosită pentru a lansa un semnal de alarmă către adolescenţi, explicându-le că riscă să-şi piardă auzul. „Poate ar fi un semnal de alarmă similar celor dat fumătorilor înainte să sufere de cancer la plămâni”, spune Eavey.

„Pe vremuri, pierderea auzului se datora surselor externe, cum ar fi munca în industrie sau în armată. Acum, zgomotul puternic vine din surse auto-provocate, cum ar fi dispozitivele muzicale personale”, explică Eavey.

Gilles afimă că există tratamente pentru traumele provocate de zgomot ce rezultă în pierderea auzului şi tinitus, printre care se numără steroizii şi camerele hiperbarice cu oxigen, însă subliniază că după câteva zile daunele nu mai pot fi remediate.

„Este întotdeauna o idee bună să folosim instrumente de protejare în situaţiile zgomotase, cum ar fi concertele, festivalurile şi petrecerile”, spune Gilles. „De asemenea, folosirea dispozitivelor muzicale ar trebui să fie una atentă”, a explicat cercetătorul.

Foarte mulţi tineri ascultă muzică la câşti la un nivel prea puternic şi pentru o perioadă prea lungă, cauţionează expertul.

Părinţii ar trebui să se asigure că copiii lor ascultă muzică la un volum rezonabil şi că folosesc mijloace de protecţie în medii zgomotoase”, spune Shargorodsky.

De asemenea, atunci când copiii relatează că aud ţiuit în urechi, ei trebuie testaţi şi pentru pierderea auzului, deoarece aceste două efecte apar, de regulă, împreună.

„Nu există niciun leac pentru tinitus sau pentru pierderea auzului, dar specialiştii pot ajuta familiile să gestioneze aceste probleme în funcţie de gravitatea lor”, a concluzionat specialistul.

Sursa: Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase