Home » D:News » Liftingul facial întinereşte chipul cu trei ani, dar nu îmbunătăţeşte gradul de atractivitate

Liftingul facial întinereşte chipul cu trei ani, dar nu îmbunătăţeşte gradul de atractivitate

Liftingul facial întinereşte chipul cu trei ani, dar nu îmbunătăţeşte gradul de atractivitate
Publicat: 04.08.2013
Liftingul facial întinereşte doar cu trei ani şi nu ameliorează gradul de atractivitate al pacientelor, afirmă autorii unui studiu realizat de specialiştii americani şi canadieni.

Autorii acestui studiu au ajuns la concluzia că operaţiile plastice au ca rezultat un aspect întinerit al feţei, însă îmbunătăţirile generale sunt foarte mici.

În total, pot fi „salvaţi” trei ani prin efectuarea unui lifting facial complet sau a altor intervenţii plastice, precum cele de la nivelul pleoapelor.

Cu cât sunt efectuate mai multe operaţii plastice, cu atât aspectul feţei devine mai tânăr, afirmă specialiştii americani şi canadieni. Totuşi, aceştia nu au remarcat nicio schimbare semnificativă a gradului de atractivitate a pacientelor după acele operaţii.

Medicul Joshua Zimm de la Lenox Hill Hospital and Manhattan Eye, Ear & Throat Institute of North Shore-LIJ Health System din New York, coordonatorul studiului, spune că medicii specializaţi în chirurgia plastică evită de multe ori să le spună pacientelor că vor arăta mai tinere şi mai atractive, din cauza faptului că în acest domeniu al chirurgiei nu au fost realizate prea multe studii ştiinţifice obiective.

În schimb, pacientelor li se spune că vor arăta „mai proaspete” şi „mai puţin obosite”.

Însă, nu există niciun dubiu că veritabila explozie a numărului de operaţii estetice realizate în ultimii ani s-a datorat aşteptărilor pacientelor care doresc să arate mai tinere, să devină mai frumoase şi să obţină un avantaj competitiv în cursa cu „rivalele” de la locul de muncă, afirmă acelaşi medic chirurg american.

Acest studiu arată „limitările” la care trebuie să se aştepte pacientele. Studiul, publicat în revista JAMA Facial Plastic Surgery, este primul din lume care analizează gradul de atractivitate postoperatorie şi de întinerire a pacientelor.

Studiul a fost realizat cu ajutorul a 50 de voluntari independenţi care au examinat fotografiile unui număr de 49 de pacienţi, inclusiv 12 bărbaţi, care au făcut operaţii estetice.

Pacienţii au suportat aceste intervenţii între iulie 2006 şi iulie 2010, într-o clinică privată din oraşul canadian Toronto, realizate de chirurgul plastician Peter Adamson. Pacienţii aveau vârstele cuprinse în intervalul 42-73 de ani, iar vârsta medie a fost de 57 de ani.

În medie, volutarii au crezut că vârstele pacienţilor erau cu 2,1 ani mai mici decât vârstele reale ale acestora înainte de operaţie şi cu 5,2 ani mai mici decât vârstele reale după operaţie.

Astfel, numărul mediu de ani „salvaţi” (vârsta reală minus vârsta presupusă) după operaţie a fost de 3,1. Acest număr mediu creşte pe măsură ce creşte şi numărul de operaţii estetice efectuate de acea persoană.

Totodată, voluntarii au fost rugaţi să aprecieze gradul de atractivitate al fiecărui pacient pe o scară de la 1 la 10 – nota 1 însemnând „cel mai puţin atractiv” şi nota 10 însemnând „cel mai atractiv”.

Autorii studiului au constatat o creştere mică, insignifiantă din punct de vedere statistic, a scorului de atractivitate obţinut de persoanele din fotografiile postoperatorii.

Trei sferturi dintre pacienţi au obţinut scoruri cuprinse în intervalul 4-7, iar aceste scoruri nu s-au modificat după operaţie, nici după ce voluntarii au aflat vârstele reale ale pacienţilor şi natura operaţiilor efectuate de aceştia.

„Potrivit acestui studiu, se pare că gradul de atractivitate va rămâne acelaşi, indiferent de vârstă”, a declarat autorul studiului.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase