Home » D:News » Un fenomen foarte rar a fost filmat de oamenii de ştiinţă (VIDEO)

Un fenomen foarte rar a fost filmat de oamenii de ştiinţă (VIDEO)

Un fenomen foarte rar a fost filmat de oamenii de ştiinţă (VIDEO)
Publicat: 09.08.2013
Un fotograf din Statele Unite specializat în imagini care suprind cerul pe timp de noapte a realizat un clip video unic ce ilustrează „mega-fulgerele”.

Pentru a surprinde imaginile de mai jos, în care putem vedea fenomenul rar numit descărcare „sprite”, Jason Ahrns a zburat cu un avion modificat special pentru cercetare chiar deasupra unei furtuni din Colorado. Avionul în cauză aparţine Centrului Naţional pentru Cercetări Atmosferice din Statele Unite. 

Descărcările „sprite” apar atunci când au loc mari descărcări electrice deasupra furtunilor. Având culoare roşie sau albastră, aceste „mega-fulgere” au o durată foarte scurtă de miimi de secundă şi forme variate. Cercetătorii care le observă spun că uneori, descărcările „sprite” arată ca nişte meduze sau ca nişte coloane lungi. 

Deoarece apar deasupra stratului de nori în care au loc furtunile, e puţin probabil ca descărcările „sprite” să fie observate de pe Pământ. Cu toate acestea, timp de decenii, piloţii avioanelor au raportat apariţia acestor fenomene, dar de-abia din 1989 existenţa lor a fost confirmată, atunci când oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Minnesota au reuşit să le filmeze. 

De asemenea, oamenii de ştiinţă care le studiază sunt de părere că observarea unor descărcări „sprite” pe alte planete poate duce la identificarea unor medii ambiante propice vieţii.

În prezent, Jason Ahrns lucrează alături de specialiştii de la Universitatea Alaska Fairbanks, Academia forţelor aeriene din SUA şi Fort Lewis College la un proiect finanţat de Fundaţia Naţională de Ştiinţe din SUA, cu scopul de a afla mai multe informaţii despre fenomen. 

Sursa: Telegraph

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase