Home » D:News » Petrecere la piscină: cum înoată maimuţele? (VIDEO)

Petrecere la piscină: cum înoată maimuţele? (VIDEO)

Petrecere la piscină: cum înoată maimuţele? (VIDEO)
Publicat: 10.08.2013
Atunci când se decid să facă o baie, majoritatea mamiferelor înoată „câineşte”. Membrele acestor animale se mişcă sub apă şi sub corpurile lor ca şi cum ar alerga. Cu toate acestea, se pare că maimuţele au un alt stil de a înota, asemănător cu cel uman.

Clupul video realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud, surprinde un urangutan şi un cimpanzeu în timp ce înoată fericiţi într-o piscină. 

Cimpanzeii sunt animale terestre, pe când urangutanii sunt arboricoli. Cu toate acestea, atunci când sunt convinse că în apropiere nu există prădători (în cazul de faţă apa limpede din piscină le-a permis animalelor să se simtă în siguranţă ) animalele se bucură de o apă. 

Aşa cum veţi putea observa în clipul de mai jos, ambele animale folosesc o tehnică de înotat care pare a fi o combinaţie între stilurile bras şi craul faţă. Astfel, braţele lor nu se mişcă simultan ca în cazul înotatului în stil bras, ci vâslesc prin apă paralel cu suprafaţă şi nu perpendicular pe ea.

Cu alte cuvinte, maimuţele nu „merg prin apă” precum alte mamifere care înoată câineşte, cu membrele mişcându-se vertical prin apă, sub trunchi. Nu este foarte clar de ce maimuţele şi omul folosesc aceste mişcări, dar este posibil ca din cauza modului în care este construită articulaţia umărului să fie mai confort pentru aceste specii să îşi mişte braţele paralel cu suprafaţa apei decât perpendicular. De ce înoată maimuţele antropoide în acest fel este un mister dar pare să fie vorba de o mişcare naturală. 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase