Home » D:News » Descoperire inedită în Piatra Neamţ: un pandantiv de piatră vechi de 20.000 de ani

Descoperire inedită în Piatra Neamţ: un pandantiv de piatră vechi de 20.000 de ani

Descoperire inedită în Piatra Neamţ: un pandantiv de piatră vechi de 20.000 de ani
Publicat: 13.08.2013
Un pandantiv din piatră, complex gravat cu motive geometrice, recuperat dintr-un strat care aparţine culturii gravetiene, având peste 20.000 ani vechime, a fost descoperit de către arhelogii dâmboviţeni.

Potrivit reprezentanţilor Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, descoperirea, realizată pe şantierul paleolitic de la Poiana Cireşului, din Piatra Neamţ, se înscrie în tradiţia Şcolii de Cercetare a Paleoliticului care a apărut la Târgovişte „cu mai mulţi ani în urmă”, şi întregeşte patrimoniul arheologic european, acesta fiind al treilea obiect de podoabă de acest fel descoperit în România.

„Cercetările din acest an au scos la iveală şi alte artefacte de mare importanţă pentru întregirea imaginii asupra culturii gravetiene de pe teritoriul României, dintre care se distinge o lamă foarte mare pentru această etapă, de 11 centimetri lungime şi câţiva centimetri lăţime, realizată din silex, cu trăsături tehno-tipologice particulare.

Ultima descoperire constă dintr-un superb pandantiv din piatră, frumos şi complex gravat cu motive geometrice, recuperat dintr-un strat care aparţine culturii gravetiene, vechi de peste 20.000 ani, vechime constatată prin datări radiometrice prin metoda C-14. Aceste descoperiri se înscriu în tradiţia Şcolii de Cercetare a Paleoliticului care s-a născut la Târgovişte cu mai mulţi ani în urma prin efortul neobositului paleolitician prof. univ. dr. Marin Cârciumaru şi vin să completeze impresionanta colecţie de obiecte de artă paleolitică care va fi găzduită de noua secţie a muzeului din Târgovişte privind evoluţia omului, care se va deschide, la Galeriile Stelea cu sprijinul Consiliului Judeţean Dâmboviţa”, a declarat directoul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte, Ovidiu Cârstina.

Colectivul de cercetare, condus de prof. univ. dr. Marin Cârciumaru, este compus din membrii Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte, reprezentat de cercetător ştiinţific II dr. Elena-Cristina Niţu-şefa şantierului, dr. Ovidiu Cîrstina-directorul muzeului şi dr. Daniela Iamandi-şef secţie Conservare-Restaurare, doctoranzii Octavian Rogozea şi Andrei Stavilă şi studenţii Marius Florică, Alina Căpăţână, Alexandru Mirică, Alberto Niţu, Florin Lupu şi Sebastian Şerbănescu, toţi de la Universitatea „Valahia” din Târgovişte.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase