Home » D:News » Boala care ne deformează copiii: ce recomandă medicii pentru combaterea acestei afecţiuni?

Boala care ne deformează copiii: ce recomandă medicii pentru combaterea acestei afecţiuni?

Boala care ne deformează copiii: ce recomandă medicii pentru combaterea acestei afecţiuni?
Publicat: 13.08.2013
Un număr tot mai mare de copii din ţările dezvoltate suferă de o boală specifică societăţii moderne, caracterizată prin deformarea coloanei vertebrale într-un mod ce aminteşte, în mod curios, de vremurile de acum un secol, când copiii puşi la munci grele dezvoltau adesea diformităţi ale scheletului.

Medicii au poreclit această problemă „gameboy back” – „spinarea jucătorului de jocuri video”, cum s-ar spune – denumind prin acest termen o problemă tot mai des întâlnită în practica pediatrică: copii care suferă de anumite deformări ale coloanei vertebrale, cauzate de obiceiul de a petrece multe ore „cocoşaţi” deasupra consolelor de jocuri ori a smartphone-urilor. Copiii în cauză prezintă curbări anormale ale coloanei şi uneori chiar hernie de disc (alunecarea în afară a discurilor cartilaginoase intervertebrale).

Cazurile sunt deosebit de frecvente în special în grupa de vârstă 8-18 ani.

Chirurgii olandezi Piet van Loon şi Andre Soeterbroek, care au publicat un articol pe această temă în jurnalul Medisch Contact, afirmă că, în Europa, asemenea simptome s-au înregistrat ultima oară acum aproximativ 100 de ani, când numeroşi copii erau încă obligaţi să muncească şi lucrau timp de multe ore pe zi în fabrici, aplecaţi, în posturi nesănătoase, dezvoltând, din cauza aceasta, deformări specifice ale scheletului. „Pentru corp, nu e nicio deosebire dacă petreci 8 ore pe zi muncind cocoşat într-o fabrică de ţigări sau cocoşat deasupra unui iPad”, a explicat dr. Soeterbook.

Totuşi, cei doi specialişti nu consideră că e cazul ca asemenea dispozitive să fie interzise, deoarece nu ele, în sine, reprezintă problema. Soluţia, cred ei, este supravegherea atentă a posturii. 

Obiceiul oamenilor de a-şi supraveghea poziţia corpului aproape că a dispărut în lumea modernă, spun ei. Părinţii, medicii, profesorii de educaţie fizică şi chiar medicii de familie tind să accepte posturile greşite ale copiilor şi adolescenţilor ca fiind normale.

Un test simplu pentru depistarea afecţiunii numite de ei „gameboy back” este acesta: puneţi copilul să se aplece în faţă şi să-şi atingă cu mâinile degetele de la picioare. Cei care au coloana deformată nu se vor putea îndoi din mijloc suficient de mult pentru a-şi atinge degetele.

Iar adolescenţii care stau ore întregi cu capul aplecat în faţa computerului, forţând coloana să se arcuiască în afară, pot contracare efectele negative ale acestei posturi printr-un exerciţiu simplu: să stea întinşi pe burtă, sprijinindu-se în coate.

Sursa: Mail Online

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase