Home » D:News » Anunţ important pentru pasionaţii de dulciuri: zaharurile sunt dăunătoare chiar şi într-o cantitate considerată „sănătoasă”!

Anunţ important pentru pasionaţii de dulciuri: zaharurile sunt dăunătoare chiar şi într-o cantitate considerată „sănătoasă”!

Publicat: 14.08.2013
Un studiu publicat în cursul acestei săptămâni în jurnalul „Nature Communications” aduce o veste proastă pasionaţilor de zahăr: atunci când cercetătorii au hrănit şoarecii cu o dietă ce conţinea în proporţie de 25% zaharuri adăugate – o cantitate consumată de mulţi oameni – femelele mureau de două ori mai repede decât în mod normal, iar masculii prezentau şanse mai reduse de a se reproduce şi de a îşi păstra teritoriul.

Cercetarea arată că „zaharurile adăugate consumate într-un nivel considerat în mod actual drept unul «sigur» produc efecte dramatice asupra sănătăţii mamiferelor”, au subliniat cercetătorii. „Mulţi alţi oameni de ştiinţă au solicitat o reevaluare a acestor aşa-numite «niveluri sigure» de consum”, au mai spus specialiştii.

Coordonatorul acestui studiu, profesorul de biologie Wayne Potts de la Universitatea Utah, afirmă că studiile mai vechi au hrănit şoarecii cu un nivel de zahăr mai mare decât cel consumat în mod normal de oameni. Această cercetare respectă nivelul de zahăr consumat în mod normal de oameni.

Şoarecii trăiau în „ţarcuri seminaturale”, iar grupul de test şi grupul de control trăiau în competiţie directă unul cu celălalt. După ce au fost hrăniţi cu cele două diete (de test şi de control) timp de 26 de săptămâni, şoarecii au trăit alte 32 de săptămâni într-un ţarc de şoareci cu o suprafaţă de 35 de metri pătraţi şi care era împrejmuit cu pereţi de 90 de centimetri înălţime. Ţarcul conţinea zone de cuibărit cu un grad diferit de atracţie.

Profesorul Wayne Potts în timpul experimentului    Profesorul Wayne Potts în timpul experimentului

„Zaharurile adăugate” sunt cele introduse în alimente în cadrul preparării şi procesării, fiind vorba despre zahăr ce nu se găseşte în mod natural în fructe sau lapte. Oamenii de ştiinţă au hrănit şoarecii cu o dietă ce obţinea zaharurile adăugate jumătate din fructoză şi jumătate din monozaharide din glucoză, proporţie similară celei existente în siropul de fructoză obţinut din porumb.

Asociaţia producătorilor de sirop de fructoză din porumb a contestat acest studiu, afirmând că singura metodă prin care putem şti efectul asupra oamenilor este prin efectuarea de teste pe oameni, nu pe şoareci. „Şoarecii nu consumă zahăr în mod normal, astfel că autorii studiului măsoară un efect născocit care ar putea să nu fie prezent dacă şoarecii s-ar fi adaptat de-a lungul timpului la consumul de zahăr”, au declarat reprezentanţii grupului.

Potts afirmă că şoarecii reprezintă „un mamifer excelent ce poate servi drept model pentru problemele de dietă ale oamenilor”, deoarece trăiesc alături de oameni şi consumă aceleaşi alimente ca oamenii de mii de ani.

Rezultatele studiului au fost clare: şoarecii masculi au controlat cu 26% mai puţine teritorii şi au produs cu 25% mai puţini urmaşi. Nivelul mai scăzut de reproducere s-ar putea datora unei abilităţi mai mici de a-şi apăra teritoriile, spun cercetătorii. Dieta şoarecilor nu le-a afectat greutatea.

Potts afirmă că, în urma acestui studiu, a redus cantitatea de „zaharuri adăugate” din dieta sa şi a sugerat familiei sale să facă acelaşi lucru.

Sursa: LA Times

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase