Home » D:News » De ce doar unii oameni îşi amintesc ce visează?

De ce doar unii oameni îşi amintesc ce visează?

De ce doar unii oameni îşi amintesc ce visează?
Publicat: 14.08.2013
Oamenii care reuşesc să îşi amintească ce visează au tendinţa, ca atunci când sunt treji să răspundă mai puternic în momentul îşi aud numele strigat, comparativ cu restul oamenilor, spun cercetătorii.

Toată lumea visează în timpul somnului, dar nu toţi ne amintim şi cum s-a petrecut această „escapadă mentală”. Pentru a afla de ce doar unii oameni îşi amintesc visele, oamenii de ştiinţă au realizat un studiu în care activitatea electrică a 36 de indivizi a fost monitorizată cu ajutorul unui encefalograf. În timpul testelor, participanţii au ascultat melodii pe fundal şi ocazional îşi auzeau propriul nume pronunţat de altcineva. 

Măsurătorile au fost realizate atât în timp ce subiecţii dormeau, cât şi atunci când aceştia erau treji. 

Jumătate dintre participanţi declaraseră înainte de studiu că îşi pot aminti visele aproape în fiecare dimineaţă, în timp ce restul indivizilor îşi aminteau visele doar o dată sau de două ori pe lună.  

În timpul somnului, ambele grupuri au înregistrat schimbări similare la nivelul activităţii cerebrale atunci când participanţii auzeau numele (în timpul somnului, înregistrările cu numele participanţilor erau redate la un volum scăzut pentru a nu-i trezi). 

În schimb, atunci când erau treji şi se auzeau strigaţi, participanţii care îşi aminteau cu uşurinţă visele înregistrau o scădere mai pronunţată a undei cerebrale numite alpha, comparativ cu restul subiecţilor. 

„A fost surprinzător să vedem o diferenţă între aceste grupuri în timp ce ei reprezentanţii lor erau treji”, a mărturisit cercetătorul Perrine Ruby, specialist în neuroştiinţe. 

Acesta a explicat că diferenţe ar putea reflecta variaţiile de la nivelul creierului şi ar putea avea un rol în modul în care doarme fiecare individ. 

Cine sunt cei care îşi pot aminti visele?

Una dintre cele mai cunoscute teorii sugerează că o scădere a undei alpha indică faptul că există regiuni din creier cărora li se inhibă capacitatea de a răspunde la stimulii din exterior. Studiile au indicat că atunci când oamenii aud un sunet neaşteptat sau când îşi deschid ochii, li se activează mai multe regiuni din creiere. 

În studiu, aşa cum era de aşteptat, ambele grupuri au înregistrat o scădere a undelor alpha atunci când subiecţii au fost strigaţi pe nume. Însă cei care aveau capacitatea de a-şi aminti des visele manifestau o scădere mai prelungită, lucru care ar putea sugera faptul că atunci când îşi aud numele, creierii lor devin mai activi. 

Cu alte cuvinte, s-ar putea ca, atunci când sunt treji, cei care au capacitatea de a-şi aminti des visele să îşi activeze mai multe regiuni din creier în momentele în care procesează sunete, comparativ cu indivizii care îşi amintesc rar ce au visat. 

În timp ce oamenii dorm, undele alpha se comportă în mod opus, aducă au tendinţa de a creşte atunci când individul îşi aude numele. Oamenii de ştiinţă nu ştiu exact motivul pentru care se produce acest fenomen, dar ei presupun că s-ar putea ca el să apară pentru a proteja creierul de întreruperile provocate de diferite sunete în timpul somnului. 

De asemenea, specialiştii au constatat şi că cei care îşi amintesc des visele se trezesc mult mai des în timpul nopţii. În medie, ei au stat treji în timpul nopţii cam 30 de minute, în timp ce participanţii care tindeau să îşi amintească rar visele au stat doar 14 minute treji. „Cu toate acestea, pentru ambele grupuri, intervalul de timp a fost unul normal”, a explicat Ruby. 

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase