Home » D:News » Am putea trăi doar sub forma unor creiere fără corp? Oamenii de ştiinţă studiază ideea

Am putea trăi doar sub forma unor creiere fără corp? Oamenii de ştiinţă studiază ideea

Am putea trăi doar sub forma unor creiere fără corp? Oamenii de ştiinţă studiază ideea
Publicat: 15.08.2013
Există specialişti care cred că, într-o bună zi, am putea trăi pe alte planete... dar nu în forma de acum. Ei consideră că trupul uman este “depăşit” şi că ar trebui să ne gândim la nişte modificări radicale, pentru a putea supravieţui în medii extraterestre. Una dintre viziuni este cea a unui creier fără trup, capabil să trăiască singur şi să reprezinte întreaga persoană umană.

Această viziune este promovată de profesorul Kevin Warwick, un specialist în cibernetică la Universitatea Reading, Marea Britanie; el crede că a ne concentra pe “upgradarea” corpului uman înseamnă a pierde din vedere esenţialul şi că ar trebui pur şi simplu să renunţăm la corpul nostru, păstrând doar creierul, pe care îl consideră elementul fundamental.
Warwick a realizat mai multe experimente extravagante, de pildă implantându-şi în braţ un cip RFID pentru a deveni un “cyborg”. Cipul îi prmite să acţioneze uşile, sistemul de iluminat şi de încălzire şi alte dispozitive controlate de computer şi aflate în apropierea sa.
În anul 2002, i-a fost instalat un alt implant, care interacţionează direct cu sistemul său nervos. Exprimentul a fost un succes: semnalul produs era suficient de precis pentru a face un braţ robotic să imite mişcările braţului profesorului Warwick, prin intermediul conexiunii internet, prof. Warwick aflându-se în SUA, iar braţul robotic în Marea Britanie.

O altă etapă a experimentului a presupus introducerea unui implant în braţul soţiei prof. Warwick, scopul fiind acela de a crea între ei o formă de telepatie, comunicarea realizându-se prin intermediul semnalului transmis prin internet. Practic, s-a realizat astfel, pentru prima oară, comunicarea directă, pe caler pur electronică, între sistemele nervoase a două persoane.

Un alt experiment de mare succes, şi care deschide într-adevăr perspective noi în ceea  ce priveşte viitorul colonizării spaţiului de către fiinţele terestre, a fost realizarea “creaturii” robotice cu creier de şobolan, numite Gordon. Creatura este controlată integral prin intermediul celulelor din creierul unui embrioon de şobolan şi poate lua decizii privind deplasarea sa. Următoarea etapă ar fi replicarea acestui experiment folosind neuroni umani şi duce la întrebarea dacă vreodată un creier va putea fi implantat într-un vehicul spaţial sau un rover pentru explorarea unor medii extraterestre.

După opinia prof. Warwick, o asemenea soluţie ar simplifica mult problema supravieţuirii fiinţelor umane pe alte planete; ar trebui să ne preocupăm să ţinem creierul în viaţă şi să nu ne mai facem griji în privinţa restului corpului. Specialistul crede că, într-o bună zi, vom fi capabili să trimitem, pe un alt corp ceresc, un vehicul cu un creier uman înăuntrul lui.

Prof. Warwick nu este singurul savant care întrevede, în viitor, o modificare drastică a formei sub care există azi oamenii, pentru a le permite să colonizeze alte regiuni ale spaţiului.

  • Matthew Liao, specialist în bioetică la Universitatea New York, crede că s-ar putea ca actuala formă corporală a omului să nu mai supravieţuiască prea mult nici pe această planetă, darămite pe alta. El întrevede posibilitatea de a preleva celule nervoase din creierul uman, de a le congela şi de a le expedia pe alte planete, decongelându-le când capsula spaţială ajunge la destinaţie.
  • James Hughes, de asemenea specialist în bioetică, la Trinity College, SUA, speră şi el în posibilitatea de a crea o nouă formă de existenţă a omului şi nu este precupat nici măcar de menţinerea creierului. După părerea lui, nu are rost să trimitem în spaţiu apă şi hrană, încercând să păstrăm în viaţă vreo parte a corpului fizic uman, deoarece în scurt timp vom evolua până la a deveni capabili să ne transferăm conştiinţele înt-un alt tip de învelişuri, mai mici şi mai durabile.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase